Hoe bereid je een dochter voor op haar menstruatie?

Hoe bereid je een dochter voor op haar menstruatie?

eerste keer ongesteld

Mijn dochter is bijna 12 en zit in in de brugklas tussen allemaal meiden van 12 en 13 jaar. Je ziet de meiden vormen krijgen, en ziet ze ermee worstelen. Bij mijn dochter is alles nog redelijk vormloos, wat meestal betekent dat ze nog niet binnen nu en korte tijd zal menstrueren. Maar ik zie (nog steeds vooral) de moeders ermee struggelen hoe dit te bespreken. Want hoe bereid je je dochter voor op haar menstruatie?

Hoe ging dat bij mij vroeger eigenlijk? Ik was de oudste dus het was niet zo dat ik het al van mijn oudere zus had geleerd ofzo. Ik kan me echt niet herinneren dat mijn moeder een gesprek hierover gevoerd heeft met me, en ze is er helaas niet meer om dit te kunnen checken. Wel wist ik meteen wat er aan de hand was toen ik voordat ik de douche instapte een paar druppels bloed op het badmatje zag liggen. En ik wist ook dat ik maandverband moest gaan zoeken. Ik was net een paar weken 12 jaar.

Waarschijnlijk heeft m’n moeder me toch iets verteld, en heb ik het gelezen in meidenbladen waar een vriendin van me op geabonneerd was.

 

Maak het advies over menstruatie vooral praktisch

Het is vrij gebruikelijk dat meiden niet willen praten over ongesteld worden, hun lichaam verandert, en dat gaat vaak met schaamte gepaard. ‘Vrouwelijkheid omarmen’ is mooi, maar daar zijn ze nog erg jong voor. Eerst zou het fijn zijn als het genormaliseerd wordt.

Je kunt het beste met je dochter praten op een praktische manier over menstruatie: ‘Ik weet niet of je het wilt horen, maar mocht je binnenkort ongesteld worden, weet dan dat dat normaal is. Kijk, ik leg hier vast tampons, maandverband en menstruatieondergoed klaar. Je kunt ook een maandverbandje in je schooltas doen, voor het geval je op school ongesteld wordt. En als je op school doorlekt, dan mag je je ziek melden en kom je maar lekker naar huis.’

Mocht het zover zijn, maak er vooral geen plechtig moment van, papa ook niet. Als je dochter erover wil praten, merk je het vanzelf.

alles over je lichaam en je menstruatie cyclus superster

Familieleden kunnen weleens onhandig commentaar geven op het veranderende lichaam van een meisje: ‘Je krijgt al borsten!’, en laatst hoorde ik een oom zeggen: ‘Heeft papa je te hard op je rug geslagen?’. Niet doen. Zou je dit ook tegen een volwassen collega zeggen? Nee, dan niet doen.

Ik heb voor mijn dochter alvast een erg leuk boek van Milli Hill in huis gehaald; ‘Cyclus Superster’ heet het. In dit boek vertelt Milli alles over de cyclus en menstruatie op een heel toegankelijke ma

nier. Ze kan hieruit leren hoe haar cyclus werkt en waarom, en ook welke positieve energie ze hieruit kan halen. Iets wat ik pas heel laat heb geleerd. Dit boek is te bestellen bij uitgeverij Samsara via de link.

 

Handige tools

Verder kun je ze ook wijzen op menstruatie tracker apps. Dit zijn apps waarin je de data waarop je ongesteld bent invult, en de app zal dan voorspellen wanneer je in welke fase van je cyclus zit. In combinatie met de informatie uit bovenstaand boek, kan je dochter dan bijhouden wanneer ze het meest creatief is, of wanneer ze het beste even lekker thuis kan blijven met een goede film of een goed boek. Goede apps hiervoor zijn: Clue, of Period Tracker.

 

Doorbreek de taboe

Als je dochter ervoor open staat te praten over haar menstruatie, kun je er misschien nog iets verder op doorgaan qua gevoelens; ‘Ik weet dat het raar zal voelen, ik vond het zelf tenminste best gek, maar je kunt me alles vragen.’ Het liefst bespreek je het onderwerp zo normaal mogelijk, ook met de andere familieleden aan tafel bijvoorbeeld. En als je het geen fris onderwerp vindt tijdens het eten, kan het ook na het eten aan tafel. Het is fijn als het bespreekbaar is, en ook goed om te vertellen dat veel mensen het ook nog heel spannend vinden, maar dat alle meisjes gaan menstrueren en dat het dus eigenlijk heel gek is dat het zo spannend is.

Dan kun je misschien ook zelf al een beetje uitleggen wat ongesteld is, en welke gevoelens erbij kunnen komen. Ook goed voor de rest van het gezin om dit te weten. Door het open en op een positieve manier te bespreken draag je bij aan de totale ervaring rondom het onderwerp en help je het uit de taboesfeer te halen.

Het zou mooi zijn als niemand ooit meer fluisterend hoefde te vragen: “heb jij misschien een tampon?” Ieder mens met een baarmoeder gaat op een gegeven moment menstrueren (mits alles goed werkt), circa de helft van de wereldbevolking wordt ooit ‘ongesteld’.

Bij zo’n eerste periode van menstrueren kan het soms ook best hevig zijn qua bloedingen, dat kan serieus impact hebben. Wil je hier meer over weten lees dan onze blog over hevig menstrueel bloedverlies.

 

Ongesteldheid broekje voor een tiener

Moodies heeft Period Proof ondergoed ontwikkeld speciaal voor tienermeiden. Dit menstruatie broekje vangt de menstruatie op zonder dat tampons of maandverband nodig zijn, en is gemaakt van zachte bamboe. Ze zijn er in de kleuren zwart, blauw en roze. Uitspoelen, wassen en weer dragen. Dat is toch wat je wil voor je dochter en haar menstruatie, en het bespaart het milieu een hele berg afval.

Probeer het en als het niet bevalt kun je ze binnen 40 dagen retourneren. We willen alleen tevreden klanten.

En menstruatie is de normaalste zaak van de wereld!

Terug naar blog