Hevige menstruatie bij tienerdochters, wat moet je doen? Tips voor ouders.

Hevige menstruatie bij tienerdochters, wat moet je doen? Tips voor ouders.

Wij ontvangen regelmatig berichten van bezorgde ouders van tienerdochters die kampen met hevige menstruatie en de klachten die daarbij komen kijken. Het is hartverscheurend om te zien dat deze meisjes soms zo hevig menstrueren dat normaal functioneren, zoals sporten en naar school gaan, vrijwel onmogelijk wordt. Naast het overmatige bloedverlies ervaren ze vaak ook hevige menstruatiekrampen, een vette huid, puistjes en een gebrek aan energie als gevolg van bloedarmoede en ijzertekort. Dit patroon herhaalt zich maandelijks, waardoor vermoeidheid standaard aanwezigheid is.

Symptomen van hevige menstruatie

Als je tienerdochter regelmatig kampt met een korte cyclus (ongeveer 21 dagen), een langdurige menstruatieperiode (7 dagen of meer), overmatig bloedverlies (waardoor je binnen 4 uur moet wisselen en vaak verschillende menstruatieproducten moet gebruiken), stolsels verliest, krampen ervaart in de buik en rug, en vermoeid is door ijzertekort en bloedarmoede, dan heeft ze mogelijk last van hevig menstrueel bloedverlies. Het is van groot belang deze symptomen serieus te nemen.

Oorzaken en wanneer naar de huisarts 

Ongeveer 25% van de meisjes ervaart hevig menstrueel bloedverlies in de eerste één tot twee jaar na de start van hun menstruatiecyclus. Dit wordt vaak veroorzaakt doordat de hormonen uit balans zijn. Het is een vicieuze cirkel waarin de eisprong niet plaatsvindt, waardoor progesteron niet wordt aangemaakt. Dit resulteert in het onophoudelijk groeien van het baarmoederslijmvlies en leidt tot overmatig bloedverlies. Hoewel dit meestal na één tot twee jaar vanzelf stopt, is het belangrijk om dit niet te negeren, aangezien ernstige menstruatie ook kan wijzen op een stollingsstoornis.

Het is belangrijk dat meisjes met hevig menstrueel bloedverlies een arts raadplegen. Soms zijn huisartsen niet volledig op de hoogte van deze problemen. Ze kunnen niet altijd direct helpen, maar het is wel handig om dit bekend te hebben bij een specialist die dit in de gaten kan houden. Maar wees goed voorbereid en houd zelf gedurende twee cycli een menstruatiekalender bij. Dit biedt voldoende informatie voor een doorverwijzing naar een gynaecoloog.

Hoe kan ik mijn menstruatie bijhouden?

Er zijn verschillende mogelijkheden en opties om je menstruatie bij te houden. Mensen die veel met hun agenda werken vinden het fijn om het bij te houden door een kruisje te zetten wanneer je ongesteld bent. Andere gebruiken een menstruatie kalender zoals hierboven aangegeven. Maar veelal worden menstruatie apps gebruikt. Hierin kun je bijhouden wanneer je menstruatie begint en eindigt. De klachten/symptomen die je ervaart en hierdoor krijg je veel inzichten in je cyclus. Is het regelmatig, is hij hevig, heb ik veel klachten. Dit kan je dan met een ouder/kind/dokter bespreken en bijhouden of alles volgens de norm gaat.

Behandelingsopties

Verschillende behandelingen zijn beschikbaar, waaronder anticonceptiemiddelen zoals de pil en tranexaminezuur (een middel dat bloedingen vermindert/stopt). Deze keuze wordt samen bepaald door een gynaecoloog of hematoloog. 

hevige menstruatie pijn en krampen

 

Praktische tips voor verlichting van hevige menstruatie klachten

  1. Een warme kruik op de buik kan verlichting bieden tijdens de menstruatie.
  2. Soms is een dagje thuisblijven nodig; neem de menstruatieklachten serieus en vraag wat je dochter nodig heeft.
  3. Beweging, zoals wandelen of yoga, stimuleert de bloedsomloop en vermindert menstruatiekrampen.
  4. Overleg met de arts over pijnstillers specifiek voor menstruatiepijn.
  5. Dikke warme sokken kunnen helpen, vooral omdat overmatig bloedverlies kan zorgen voor koudere voeten en handen.
  6. Menstruatie ondergoed met super absorptie biedt comfort en zekerheid.
  7. Zorg voor voeding rijk aan ijzer en vezels om tekorten te compenseren.
  8. Kamillethee of venkelthee werkt rustgevend voor de maag en buik.

 

Door deze tips te volgen en tijdig medische hulp in te schakelen, kunnen tienermeisjes beter omgaan met hevige menstruatie. Het doorbreken van het taboe rond menstruatie is essentieel voor een gezonde menstruatiecyclus.

Terug naar blog