duurzaamheid en comfort in één oplossing

De introductie van onze bamboe-lijn combineert duurzaamheid en comfort als geen ander. We hebben voor een deel van onze broekjes gekozen voor bamboe in plaats van katoen. Bamboe heeft rondere vezels waardoor het zachter aanvoelt dan katoen en bamboe kan makkelijker vocht opnemen, waardoor het droger aanvoelt. Dat is prettig.


Voor de productie van bamboe is ook nog eens minder water nodig en worden minder pesticiden gebruikt dan bij de productie van katoen. Ook hier wordt de planeet een stukje blijer van. 

We zijn continu bezig om onze producten te verbeteren, zowel op materiaal, als op model en functionaliteit.

wetenschappelijk bewezen

In opdracht van Moodies heeft Stan Kremers, student Science, Business and Innovation aan de VU Amsterdam een wetenschappelijk onderbouwd afstudeeronderzoek gedaan naar de milieu impact van ons menstruatieondergoed middels een Life Cycle Analysis.

Dat klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat onder meer de CO2-uitstoot, het waterverbruik, landgebruik en de toxiciteit van de Moodies bamboe broekjes onderzocht zijn ten opzichte van het wegwerpalternatief, wat in dit geval maandverband is. En daar komen serieus interessante resultaten uit:

  • De CO2-uitstoot is 80% lager
  • Er worden 85% minder fossiele brandstoffen gebruikt
  • Het waterverbruik is 76% lager
  • Het landgebruik is 76% lager
  • De humane toxiciteit is 65% lager

Deze cijfers zijn berekend over het jaarlijks gebruik van menstruatieondergoed ten opzichte van het wegwerpproduct maandverband. Uit dit onderzoek komt dat 150 wegwerpproducten gelijk staan aan 1 menstruatieondergoed. De grootste winst qua waterverbruik zit bijvoorbeeld in het gebruik van bamboe ten opzichte van katoen en plastic.

je menstruatie zonder afval

Je realiseerde je waarschijnlijk niet dat je zelfs tijdens de menstruatie zoveel kunt verduurzamen. Want naast bovenstaande resultaten, willen we ook het probleem van die grote berg aan menstruatieafval oplossen. Een gemiddelde vrouw gebruikt namelijk in haar leven zo’n 60 tot 90kg aan maandverband of tampons, of jaarlijks zo’n 250-300 wegwerpproducten.

En wist je dat maandverband voor ongeveer 90% uit plastic bestaat en een tampon ongeveer uit 6%. De natuur heeft daardoor meer dan 500 jaar nodig om deze producten af te breken. Het is natuurlijk alleen maar fijner dat we ook hier een  verandering in kunnen aanbrengen door over te stappen op menstruatieondergoed.

Naast menstruatieondergoed zijn er natuurlijk ook andere duurzame alternatieven op wegwerp menstruatieproducten. Je kunt ook kiezen voor een menstruatie cup, wasbaar maandverband of wasbare tampons. Tijdens jouw overstap naar een duurzamer alternatief is het altijd even kijken wat het beste bij jouw behoefte en flow past.

  • “Wanneer elke menstruerende vrouw tussen de 13 - 47 jaar de bamboe-producten van Moodies zou gebruiken, besparen we jaarlijks 3,4 miljard m³ water.”

moodies ook goed voor de portemonnee!

Een pak maandverband of tampons is niet een hele grote uitgave, maar al snel spendeer je elke maand gemiddeld €12,05 aan deze producten blijkt uit een onderzoek in de libelle.

Onze broekjes gaan zo’n 2 à 3 jaar mee. Als je met 5 broekjes (inclusief wassen tijdens je menstruatie) je menstruatie door komt, bespaar je in een periode van 2 tot 3 jaar ongeveer €150,- tot €200,-.

duurzame materialen

Alle broekjes zijn gemaakt van OEKO-TEX gecertificeerde stof en zijn vrij van PFAS.

We zijn continu bezig te onderzoeken hoe we onze producten kunnen verbeteren, zowel functioneel als op het gebied van mens en milieu.

Onze doelstelling is om onze producten binnen 3 jaar geheel van gerecyclede materialen in combinatie met milieuvriendelijke materialen te laten maken in een mensvriendelijke omgeving. Inmiddels is nu (2024) een groot deel van onze nylon producten gemaakt van gerecyceld materiaal.

We gaan ervoor! Doe je mee?

meiden veranderen de menstruatie toekomst!

Alle bovenstaande inzichten zijn een bevestiging voor de nieuwe generatie meiden om steeds vaker te kiezen voor een duurzaam alternatief, zoals menstruatieondergoed. Naast dat het vele duurzame voordelen biedt zorgt menstruatie ondergoed ook voor comfort, is het praktischer en ook beter voor het klimaat.

Voor een schonere toekomst zien we de grootste winst bij jonge meiden die voor het eerst een menstruatie routine ontwikkelen. Deze groep meiden is nog niet gewend aan het gebruik van wegwerpproducten en kiest daardoor sneller voor menstruatieondergoed. Ze geven voorkeur vanwege het comfort en deze tieners zijn zeer betrokken bij een leefbare planeet.

Dat ook daar een flinke winst te halen valt, is een dubbelslag die zij weten te slaan. 

Het comfort ligt vooral in het feit dat je ons ondergoed 8 uur lang kunt dragen. Je geen problemen ondervindt met doorlekken of het wisselen van wegwerpproducten en bijvoorbeeld alles mee moeten nemen naar school. Daarnaast is het menstruatieondergoed heel prettig tijdens het sporten, omdat het nauwelijks verschilt van regulier ondergoed.

Let’s change the rules, girls!

duurzame verpakking moodies

Onze verpakkingen bestaan uit een mix van materialen afkomstig van FSC-gecertificeerde bossen, gerecyclede materialen en/of FSC-gecontroleerd hout. Hoewel gecontroleerd hout niet afkomstig is uit FSC-gecertificeerde bossen, verkleint het wel het risico dat het materiaal afkomstig is van onaanvaardbare bronnen.

Sustainable Development Goal 12

Wij dragen bij aan duurzame productie en consumptie, met een efficiënter gebruik van grondstoffen. Dit verlaagt de druk op het milieu en vermindert de afhankelijkheid van die grondstoffen.

Sustainable Development Goal 5

De mate van gelijkheid wordt onder meer afgemeten aan verschil in beloning voor arbeid en positie, maar ook op arbeidsdeelname van mannen en vrouwen in bedrijfsleven en bestuur. Met onze producten zorgen we voor een verbeterde arbeidsdeelname van vrouwen.