“Ik schaamde mij voor mijn incontinentie”

“Ik schaamde mij voor mijn incontinentie”

Annemarie (48) heeft last van urineverlies. Door Moodies kan ze weer zonder stress op pad.

“Het begon met af en toe een drupje een aantal jaren geleden als ik bijvoorbeeld na het werk uit de auto stapte en de deur van m’n huis niet snel genoeg open kreeg. Dat was al heel vervelend, maar nog te handelen. Ik droeg toen al altijd een inlegkruisje, en had er altijd een paar in m’n tas zitten voor als het mis ging. Vooral omdat urine best sterk kan ruiken, en ik mezelf soms rook. Dat waren de momenten dat ik mij schaamde voor mijn incontinentie.”

Doorbreek het taboe op incontinentie, je bent zeker niet alleen

“Ik ging zoeken op internet en las dat 1 op de 5 vrouwen boven de 35 er last van heeft, en 1 op de 3 boven de 50. Dat hielp me wel het beter te accepteren, maar waarom praten we hier dan niet over? Met vriendinnen praten we over van alles maar hier hoorde ik nooit iemand over, tot ik het als onderwerp besprak met een vriendin. Zij bleek er ook last van te hebben. Het was fijn hierover met iemand van gedachten te kunnen wisselen. Ik denk dat er zoveel vrouwen rondlopen met dit probleem.”

ik schaamde mij voor mijn incontinentie

Het is goed je te realiseren dat ook voor de huisarts dit gewoon een medisch probleem is wat de arts regelmatig voorbij ziet komen. Het is een probleem dat niet alleen bij vrouwen, maar ook bij mannen voorkomt. Huisartsen geven aan dat ze zien dat patiënten het moeilijk vinden erover te praten. “Ze komen voor een consult naar de huisarts, en als ze bij wijze van spreken met de deurknop in de hand staan, wordt tussen neus en lippen nog even incontinentie genoemd. Maar het is een serieus probleem, waarbij we moeten doorvragen om erachter te komen waar de oorzaak ligt en hoe we de patiënt het beste kunnen helpen.” Tip: benader het zelf als een medisch probleem, dat kan je helpen bij het zoeken naar de beste oplossing voor jezelf, en er gemakkelijker over te praten.

De bekkenbodem is het probleem

Hardlopen, niezen of een flinke lachbui, veel vrouwen houden dit niet droog. Als je last hebt van urineverlies dan zijn waarschijnlijk de spieren in je bekkenbodem te zwak of juist te gespannen.

Hoe zit dat dan? De bekkenbodem bestaat uit verschillende lagen spieren onderin het bekken, die één geheel vormen. De bekkenbodem staat in nauwe relatie tot alle organen in de onderbuik, zoals de blaas, baarmoeder en darmen, maar ook tot de buik- en rugspieren, en die hebben weer een relatie tot je houding en beweging.

Als de bekkenbodem zich nooit helemaal ontspant, dan heeft ie vaak ook moeite zich aan te spannen op de momenten dat het echt nodig is. Maar een verkeerde coördinatie vanuit je dwarse buikspieren of middenrif -vanuit een verkeerde houding- kunnen ook oorzaak zijn van urineverlies. De oorzaak kan dus in verschillend zijn, maar het kan natuurlijk ook komen doordat de bekkenbodemspieren wat verzwakken als we ouder worden.

incontintie oefeningen

Oefenen helpt bij incontinentie

Voor de meeste vormen van urineverlies zijn er oefeningen die kunnen helpen de bekkenbodem beter te leren ontspannen en aanspannen op de momenten dat het nodig is. We adviseren je hiervoor hulp te zoeken bij een bekkenfysiotherapeut of ga naar je huisarts.

Er zijn ook vrouwen die vaak moeten plassen, en moeite hebben het op te houden. De ongelukjes gebeuren dan meestal vlak voordat ze het toilet halen. Hiervoor werken blaastrainingen. Dat is een training waarbij je onder begeleiding van een bekkenfysiotherapeut -vaak middels een app- leert meer controle te krijgen over je blaas. Eigenlijk door het naar de wc gaan als je aandrang voelt steeds iets uit te stellen. Uiteindelijk leer je meer controle te hebben over je blaas.

Ook horen we positieve berichten over een Femilift behandeling. Dat is een laserbehandeling die de doorbloeding van de vaginawand verbetert waardoor urineverlies vermindert. Dit is geen goedkoop middel, en wordt niet vergoed door je verzekering.

Urineverlies ondergoed is echt een fijne oplossing

En natuurlijk is het fijn om met een mooie Moodies zekerheid te hebben. Incontinentie ondergoed helpt gênante momenten te voorkomen, het lekt niet door en absorbeert geur. Hiermee voorkom je schaamte die incontinentie met zich meebrengt. En daarnaast zit het ook nog eens heel prettig. Dus weg met die inlegkruisjes, een Moodies broekje kun je tot 10 uur hygiënisch dragen.  En als het niet bevalt (na je eerste aankoop) dan mag je het retourneren en krijg je je geld terug.

Ben je op zoek naar meer informatie over incontinentie en unrine verlies? Kijk dan op de website van thuisarts voor meer kennis.

 

Terug naar blog