Je cyclus heeft ook 4 seizoenen

Je cyclus heeft ook 4 seizoenen

Herken jij dat ook dat je af en toe denkt dat er meerder versies van jezelf zijn? Een versie is teruggetrokken en in zichzelf en de andere versie is wild, wil feesten en erop uit. Hoe kan dat één persoon zijn? Nou, dat heeft alles te maken met je hormoonhuishouding. En het goede nieuws is dat je de natuurlijke krachten die je cyclus heeft, wanneer je deze begrijpt, in je voordeel kunt gebruiken. In dit artikel lees je meer over jouw cyclus en de 4 seizoenen.

Een menstruatiecyclus kan variëren tussen de 21 en 34 dagen, en is gemiddeld 28 dagen. Uitgaande van dit gemiddelde kun je de periode tussen 2 menstruaties opdelen in 4 periodes, oftewel de 4 seizoenen. Deze verdeling wordt gemaakt omdat in elk van deze 4 periodes andere hormonen actief zijn, en dat merk je.

winter

De winter duurt 3 tot 7 dagen, en begint op de dag voordat je menstrueert. Je oestrogeen level zakt en je progesteron level stopt om je baarmoeder aan te zetten tot het afbreken van het baarmoederslijmvlies. Dit komt via je vagina naar buiten in de vorm van bloed en slijm en soms wat propjes. Je energiepeil is laag en je kunt je wat slap en futloos voelen. Je bent vaak wat chagrijniger en kunt soms al liggen huilen bij een vrij suffe film. Last van rugpijn, krampen en een opgeblazen buik zijn de typische menstruatie kwalen.

Je bent in deze periode erg op jezelf gericht, en minder op de wereld om je heen. Je bent gevoelig voor prikkels, maar dat kan ook positief zijn. Denk aan liefdevolle aanrakingen, of aan het genieten van lekker eten. Het is goed om jezelf wat meer rust te gunnen, te mediteren of lekker een avondje thuis met een dekentje op de bank te blijven en wees lief voor jezelf.

Door de lage oestrogeen en progesteron levels heb je ongezonde cravings, maar van zoetigheid ga je je niet beter voelen. Je kunt beter veel water drinken en ijzerrijk voedsel eten. Mocht je toch zin hebben in iets zoets, neem dan een stuk pure chocolade. Het magnesium in chocolade helpt bij krampen en chocola stimuleert de aanmaak van serotonine in de hersenen, het gelukshormoon!

lente

De lente duurt ook tussen de 3 tot 7 dagen. Je komt nu in de zogenoemde folliculaire fase. De hypofyse in de hersenen stuurt follikel stimulerend hormoon (FSH) naar de eierstokken waardoor nieuwe eitjes (follikels) worden gerijpt. Je oestrogeen level in je lijf neemt nu flink toe en je voelt je energieker en creatiever. Dit is de beste periode om met een nieuw project te beginnen of iets gezelligs te ondernemen.

En dan tegen het einde van deze periode schiet je testosterongehalte omhoog. En omdat je je daardoor heel lekker en zeker voelt in je lijf, is dit een heel fijn moment voor uitbundige seks. Het beste eet je in deze fase verse, lichte voeding, voor nóg meer energie.

zomer

En dan volgt de zomer waarin je oestrogeen level en FSH nóg verder tot een hoogtepunt stijgen. Het baarmoederslijmvlies verdikt verder zodat er een eitje in kan gaan nestelen. Je voelt jezelf helemaal lekker. Je hebt veel energie, hebt zin om te daten, mensen te zien, erop uit te gaan. En je zit lekker vól zelfvertrouwen. Je hebt in deze fase vaak zin om er mooi uit te zien, lekker in de make-up en je mooiste outfit, je wil shinen en je libido is hoog. Dit is ook de fase waarin de ovulatie plaatsvindt. Dus let wel op dat als je seks hebt, dat dit veilig is. Wat natuurlijk altijd belangrijk is.

In deze fase is vezelrijke voeding goed voor je en heb je veel energie om te sporten.

herfst

De herfst duurt wel 10-14 dagen en wordt ook wel de luteale fase genoemd. In eerste instantie stijgt je progesteron hard. Je lijf checkt nu of er een bevruchting heeft plaatsgevonden en als dat niet zo is dan daalt het progesteron level snel en neemt het oestrogeen ook af. In de eerste fase van de herfst voel je je nog wel chill en slaap je goed, maar dat verandert snel. Je libido en je energie nemen af en je krijgt last van pijnlijke borsten, ongezonde cravings, onrustige huid, hoofdpijn en stemmingswisselingen. Je bent gevoeliger voor kritiek van anderen. Maar ook voor jezelf ben je niet mild, en je hebt een focus op wat écht belangrijk voor je is.

je cyclus heeft ook 4 seizoenen

Wat kun je hiermee

Nu je dit weet, kun je proberen je cyclus te gaan bijhouden. Let op dit kan alleen als je niet aan de pil bent, of een hormoonspiraal hebt. En misschien ga je dan de 4 seizoenen wel herkennen, en kun je zelfs je werk of je afspraken inrichten op deze seizoenen. Of als dat niet kan, kun je soms beter voor jezelf verklaren waarom iets niet goed of juist heel goed ging. Wil je meer weten over de seizoenen van de cyclus, lees dan het boek De Cyclus Strategie van Maisie Hill, waar wij ook uit geput hebben voor dit artikel.

Wil je meer leren over de 4 seizoenen van een cyclus? Kijk dan hier eens. En ben jij nog op zoek naar fijne menstruatie producten om zo fijner de “winter” door te komen? Neem dan een kijkje op onze shop.

Terug naar blog