Koken voor je cyclus afl 2: Breakfast bowl (lente/menstruatie)

Koken voor je cyclus afl 2: Breakfast bowl (lente/menstruatie)

In deze serie nemen we je mee door de 4 fasen van je menstruatiecyclus en laten we je zien hoe je eetbuien in elke fase kunt kalmeren met lekkere recepten. Deze serie is gemaakt door onze stagiare Ilayah, onder revisie van Orthomoleculair Therapeute Marlon Haandrikman.

Woehoeee! Het is tijd om feest te vieren, want de koude winter van je cyclus is eindelijk voorbij en de lente van je cyclus, ofwel de folliculaire fase, staat voor de deur. Dit is een cruciale periode, want het markeert de tijd vlak voor de eisprong. Meestal duurt deze fase zo'n 7 tot 10 dagen, maar het kan variëren van vrouw tot vrouw.

Tijdens deze fase stuurt de hypofyse follikelstimulerend hormoon (FSH) naar de eierstokken, die op hun beurt nieuwe eitjes (follikels) laten rijpen. De oestrogeenlevels in je lichaam stijgen aanzienlijk, waardoor je je energieker en creatiever voelt.

Je hebt het vast al gemerkt, maar tijdens deze periode voel je je zelfverzekerd, helder en kun je je beter concentreren. Het is dus de perfecte tijd om te beginnen met een nieuw project.

Hoewel deze fase over het algemeen als aangenaam wordt ervaren, is het nog steeds belangrijk om goed te eten. Je kunt bijvoorbeeld bronnen van collageen aan je dieet toevoegen om het herstel van het zachte weefsel van de baarmoederwand te bevorderen. Ook is het een goed idee om vitamine C-rijke voedingsmiddelen toe te voegen om je lichaam te ondersteunen bij het herstel van spieren, pezen en gewrichten na intensieve sessies. Denk hierbij aan voedingsmiddelen zoals eieren, kwark en pindakaas.

Aflevering 2: recept voor de lente van je cyclus: breakfast bowl!

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels chiazaden
  • 1 kopje amandelmelk
  • 1 kopje kokosyoghurt (ongezoet)/kwark
  • 1 handje ananas
  • Geroosterde kokosvlokken

Chiazaad bevat verschillende belangrijke voedingsstoffen, waaronder calcium, magnesium en zink, die allemaal een rol spelen bij de voortplanting en de hormoonregulatie.

Kokosyoghurt kan een probiotische bron zijn, wat kan helpen bij het handhaven van een gezonde darmflora. Dit is gunstig voor de spijsvertering en het immuunsysteem tijdens de folliculaire fase.

Ananas bevat bromelaïne, een enzym dat de spijsvertering kan bevorderen en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Dit helpt bij het verminderen van eventuele menstruatie-gerelateerde spijsverteringsproblemen.

Bereiding:

Doe de chiazaden in een kommetje met wat melk en laat deze 45-60 minuten in de koelkast staan. Wanneer deze een pudding consistentie heeft, kun je gaan beginnen met het bouwen van je smoothie bowl! Voeg de kokosyoghurt/kwark toe als basis. Vervolgens kun je het afmaken met ananas, chiazaden kokosvlokken en pindakaas.

De keuze is reuze, dus doe daarom vooral wat je lekker vindt!

Bekijk hier de video met nog meer leuke feitjes


Terug naar blog