Laat me maar even…. want ik ben ongesteld

Laat me maar even…. want ik ben ongesteld

Het eerste gedeelte van de zin hoor je nog wel “laat mij maar even”. Maar de reden “want ik ben ongesteld” wordt nog vaak achterwege gelaten. Menstruatie brengt vaak hormonale en psychologische klachten met zich mee, en die zijn voor iedereen anders. In sommige gevallen kunnen deze heftig zijn en moet je ervoor behandeld worden. Maar ook lichtere klachten maken dat veel vrouwen en meisjes het gevoel hebben zich even terug te willen trekken.

 

De echte eerste dag van je ongesteldheid, de dag dat je echt bloedt (niet een paar druppels) is de eerste dag van je nieuwe cyclus. Elke cyclus duurt gemiddeld 28 dagen, maar dit varieert van persoon tot persoon (meestal tussen 23 en 31 dagen). De cyclus wordt ook wel weergegeven in seizoenen, en je menstruatie wordt -niet heel verrassend denk ik- de winter genoemd.

Je lichaam is hard bezig om de niet bevruchte eicel samen met baarmoederwandslijmvlies uit je lichaam te brengen en dat kost energie. Hierdoor pak je graag even een dekentje of kruik, en heb je meer rust nodig. Het hormoon oestrogeen is afgenomen en dat maakt dat je je ook wat minder vrolijk kunt voelen, of soms wat meer echt in contact met je lijf, naar binnen gericht. 

HET HORMOON OESTROGEEN IS AFGENOMEN EN DAT MAAKT DAT JE JE OOK WAT MINDER VROLIJK KUNT VOELEN, OF SOMS WAT MEER ECHT IN CONTACT MET JE LIJF, NAAR BINNEN GERICHT.

Het is 2021 en het is nog steeds taboe om te zeggen “ik ben ongesteld”.

Onder vriendinnen wordt er wel over gesproken, maar heerst ook nog vaak de opvatting ‘niet zeuren, en door’. Dit is wat ons generatie op generatie is ingeprent, en is geleerd door je moeder, oma etc. Je met vage klachten ziek melden bij je werkgever, terwijl het toch volledig geaccepteerd zou moeten zijn dat je je ziek meldt als je menstruatieklachten zo erg zijn dat je niet kunt werken. Gelukkig zijn er steeds meer werkgevers die hier wel voor open staan, maar er zou veel moeten gebeuren op het gebied van voorlichting richting werkgevers. Uit onderzoek is gebleken dat als een vrouw tijdens een heftige menstruatie een dag echt goed rust neemt, haar menstruatie steeds iets korter wordt.

Wat zou er moeten gebeuren om het taboe op menstruatie te doorbreken?

Wij vrouwen moeten deze handschoen zelf oppakken. Praat erover als je er last van hebt. Het is een gegeven dat bijna de helft van onze bevolking dit maandelijks ondervindt. Er is onderzocht hoelang een vrouw in haar hele leven ongesteld is. Dit komt neer op circa 2500 dagen, wat weer neerkomt op bijna 7 JAAR!

Bloedserieus, ik ben ongesteld

We moeten er zelf meer over durven praten, maar er zijn ook Gynaecologen die bezig zijn een platform op te starten. Hier worden nieuwe onderzoeken gepubliceerd (er moet nog veel onderzoek gedaan worden), informatie gedeeld en zullen er verhalen door en voor vrouwen geplaatst worden. Wij houden jullie natuurlijk op de hoogte.

Een site waar alle laatste informatie met betrekking tot menstruatie wordt gepubliceerd is is Period!. Heb je last van hevig bloedverlies tijdens je menstruatie check dan zeker de site Bloedserieus. Een initiatief vanuit de overheid om Hevig Menstrueel Bloedverlies de juiste aandacht te geven. De bedoeling is ook om de vrouwen (en hun mannen) die hieraan lijden te informeren. 

 

Ben je op zoek naar fijne menstruatie producten die je ook kan gebruiken tijdens de heavy flow dagen? Bekijk dan eens onze broekjes in de absorpties, heavy, heavy-overnight of super+.

Terug naar blog