Niet schrikken als je soms klonten bij je menstruatiebloed hebt, of als het juist wat glibberig is. De dikte van menstruatiebloed verschilt bij iedereen, dus geen zorgen. De samenstelling en textuur van je menstruatiebloed kunnen je iets vertellen over de gezondheid van je baarmoederslijmvlies. Menstruatiebloed bevat ook baarmoederweefsel, hierdoor is de textuur vaak anders dan normaal bloed. Het kan dik, klonterig, glad of licht zijn – dat diepen we even verder uit.
Wat betekent het als mijn menstruatiebloed waterig en dun is?
Een dunne, waterige textuur is meestal een teken van een lichte vloei. Als het samen voorkomt met een lichtroze kleur menstruatiebloed, kan het een teken zijn van overspannenheid of pre-menopauze.
Mijn menstruatiebloed is dik, klonterig en bevat stolsels, wat betekent dat?
Op de zwaarste dag van je ongesteldheid kunnen stolsels en dikke klonten in je menstruatiebloed voorkomen. Over het algemeen is dit in combinatie met een donkere bloedkleur. Dit komt omdat het tijd gehad heeft om op te bouwen in je lichaam (lees ook onze blog over de kleuren van je menstruatiebloed). Als je graag menstruatieondergoed draagt kun je deze stolsels makkelijk met een papiertje op de wc verwijderen voor een schoon en frisser gevoel. Als de stolsels in je bloed vergelijkbaar zijn met de grootte van een muntje van 50 cent of groter kan dit een teken zijn van een miskraam of baarmoeder fibroïde. Dit laatste is een kleine goedaardige tumor die in de baarmoeder groeit. Ga dan dus naar de huisarts en laat je checken.
Wat als mijn menstruatiebloed draderig is?
Wat ouder donkerrood of donkerbruin menstruatiebloed kan draderig zijn van textuur. Het is een andere vorm van bloedstolsels, en dat is helemaal oké!
Wat betekent het als menstruatiebloed glibberig en gelei-achtig is?
Glad menstruatiebloed met een geleiachtige textuur is een mix van hoge hoeveelheden baarmoederhalsslijm. Niks aan de hand.
Dus… Wat zegt de dikte van jouw menstruatiebloed?
Als je ongesteld bent kan de textuur en ook kleur van het bloed continu veranderen. Dit hoort er allemaal bij. Het is belangrijk om goed op te letten en te luisteren naar je lichaam. En ook om op de patronen en veranderingen in jouw lichaam te letten. Alleen jij weet wat normaal is voor je lichaam.
Als je twijfelt, adviseren we je om gedurende een of twee maanden een menstruatie dagboek bij te houden waarin je bijhoudt wanneer je menstrueert, de hoeveelheid bloed (bij benadering) en de kleur en substantie van het bloed. Neem dit mee als je naar de huisarts gaat. In dat geval dus even geen menstruatie broekjes dragen, maar juist witte maandverband om de kleur en textuur van je bloed goed bij te kunnen houden. Je kunt een menstruatiekalender downloaden op de site thuisarts.