De cyclus heeft een invloed op hoe je je voelt. Je energie kan behoorlijk schommelen en dat geldt ook voor je zelfvertrouwen en concentratie. Van enorme ups naar downs en weer terug. Dat kan je afschrikken, maar je kunt ook gebruik maken van de verschillende energieën in je cyclus en daarop je training afstemmen. Het is dus bewezen dat menstruatie meer invloed heeft op sporten dan je wellicht in eerste instantie zou denken.
Het onderwerp Menstruatie en sport krijgt gelukkig steeds meer aandacht. Dit is te danken aan grote namen zoals Jutta Leerdam, de schaatster. Zij had op 22 december 2023 last van hevige menstruatieklachten en maakte dit bespreekbaar. Ondanks deze klachten won ze een dag later toch de 1000 meter met een fikse voorsprong. “Ik voelde me helemaal niet goed de afgelopen dagen”.
Ook de Engelse voetbalster Leah Williamson maakte bekend dat ze vanwege endometriose enorme buikkrampen kan hebben. Zij maakte zich zorgen over haar bijdrage aan het EK afgelopen zomer en maakte dat bekend via The Guardian.
Het lijkt heel logisch dat je menstruatie effect kan hebben op je prestaties, zeker als dit een hevige menstruatie is waarin er veel bloedverlies is. Maar niet alleen hevig bloedverlies beïnvloedt de prestaties bij sport, ook hormonen spelen hier een belangrijke rol, en daarom is er een effect voor iedereen die menstrueert. We leggen eerst nog even uit wat die cyclus nou ook alweer precies is.
Hoe werkt de cyclus ook alweer?
De cyclus is dus de periode tussen de 1e dag van je menstruatie en de laatste dag voordat je weer menstrueert. Gemiddeld is deze 28 dagen, maar dat kan behoorlijk variëren, tussen de 24 en 31 dagen. Bij veel mensen is de cyclus vrij regelmatig, maar dit kan ook elke maand verschillend zijn.
Binnen je cyclus gebeuren er verschillende dingen in je lijf, die allemaal worden aangestuurd door hormonen. Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf aanmaakt en die via de bloedbaan de communicatie in je lijf verzorgen, en zo organen en weefsels aansturen om allerlei lichaamsfuncties te regelen.
Alles wat er in je lijf gebeurt op verschillende momenten via de cyclus is best ingenieus en ingewikkeld. We leggen het hier zo eenvoudig mogelijk uit.
Je kunt de cyclus opdelen in 4 periodes, deze worden ook wel de seizoenen genoemd: de winter: menstruatiefase, de lente: folliculaire fase (richting ovulatie), de zomer: ovulatie, de herfst: luteale premenstruele fase. Lees hier meer over de seizoenen van de cyclus.
Hoe en waarom rekening houden met de menstruatie en cyclus tijdens sporten?
Professionele sporters zijn in hun training steeds vaker bezig met menstruatiecoaches. Dit doen ze om op deze manier ultiem rekening te houden met de fysieke mogelijkheden van hun lijf. Trainen alsof er geen menstruatie bestaat, kan je lichaam namelijk echt uitputten, en daar is een professionele sporter zeker niet bij gebaat.
Ook voor recreatieve sporters is het natuurlijk belangrijk om rekening te houden met de cyclus tijdens het trainen en wedstrijden. Zeker als je een hevige menstruatie hebt, spreekt het voor zich dat je door tijdelijke bloedarmoede minder kunt presteren. Zeker in de zware dagen van je menstruatie. Maar ook als je geen heel hevige menstruatie hebt, is het beter lichaam om wat rust te nemen tijdens de zwaardere dagen.
Als je bijhoudt in welke fase van de cyclus je je bevindt, kun je de intensiteit van je sporten hierop aanpassen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je cyclus bij te houden in een app. Je kunt ook proberen je lijf beter te leren kennen, en te voelen en zien in welke fase je bent. Volgende maand vertellen we je meer daarover.
Erg prettig om tijdens sporten geen last te krijgen van verschuivende maandverbanden of tampons die scheef gaan zitten. Het bamboe menstruatie ondergoed voert ook nog makkelijk vocht af wat ook erg prettig is. En de sleek broekjes, zoals de cheeky zitten mooi onder strakke yoga broeken of onder een turnpakje. Wat je ook draagt tijdens het sporten, zorg ervoor dat je goed voor jezelf zorgt!