Fentalks

Fentalks

In deze GASTBLOG vertelt Ferna Jalink over haar boeiende initiatief Fentalks. Een waardevol idee waarmee moeders en dochters de tools krijgen om alles rondom de aankomende menstruatie samen te bespreken.

Let’s talk periods!

Ongesteld, menstruatie en cyclus. Het zijn woorden die we niet vaak hardop uitspreken. Als het gaat om het bespreken van ongesteldheid, valt er nog heel veel winst te behalen. So… let’s talk periods! In deze blog neem ik je mee in het verhaal achter Fentalks.

 

Inspiratie uit Schotland

fentalks

Een jaar of acht geleden was ik in Schotland. Daar zag ik in een drogisterij een klein etuitje met maandverband, tampons en een informatieboekje voor tieners over ongesteldheid. Ik vond het geweldig! Mijn dochters waren op dat moment tien en acht en het eerste gesprek over ongesteldheid kwam steeds dichterbij. Hoewel voor mij alles bespreekbaar is, was ik tóch aan het zoeken naar het beste moment. Hoe oud moeten mijn dochters zijn? Wat is een goed moment van de dag? Waar begin je? En wat is het belangrijkste om te vertellen?

Ik vond dat Schotse etuitje zo geweldig, omdat het het moment van dat eerste gesprek bijzonder maakt. Ook vond ik het fijn dat ik mijn dochters iets tastbaars kon geven om in te lezen en naar te kijken. Helaas was het boekje geschreven in het Engels en spraken ze dat nog niet. Uit mijn omgeving begreep ik dat ik niet de enige was die rondliep met vragen. Want hoewel de halve wereldbevolking voor een groot gedeelte van het leven ongesteld is, is het gesprek erover nog steeds geen dagelijkse kost.

 

Period Talk

fentalks

Het Schotse pakketje gaf me de drive om een Nederlandstalige editie te ontwikkelen. Ik begon er na die bewuste vakantie in stilte aan te werken en verzamelde daarna een team om me heen. Inmiddels is de website van Fentalks live, inclusief webshop. Daar verkopen we verschillende edities van Period Talk, een ongesteldheidsbox voor meiden vanaf negen jaar. De box bestaat uit een informatieboekje (de Period Pocket) en een stoffen zakje met een tof printje waar je ongesteldheidsproducten in kunnen. Daarnaast vind je in Period Talk stellingkaarten, gesprekstips voor moeders (of vaders/verzorgers) én een theezakje met een lekker chocolaatje. Zo wordt het eerste gesprek al helemaal leuk.

 

Let’s talk!

Ik vind het een mooie ontwikkeling dat er tegenwoordig steeds meer aandacht voor het thema komt. Zeker door alle ontwikkelingen rondom (de bestrijding van) menstruatiearmoede. Met Fentalks draag ik graag mijn steentje bij als het gaat om voorlichting en het verspreiden van kennis. Duurzaamheid is voor mij daarin een belangrijk aspect en gelukkig geldt dat voor steeds meer mensen. Denk daarbij aan veilige producten zonder gifstoffen, maar ook aan het afval dat erbij komt kijken. Ik juich het gebruik van menstruatiecups, wasbaar maandverband en menstruatieslips dan ook van harte toe! Het is fijn dat vrouwen kunnen kiezen waar ze zich fijn bij voelen. Laten we in gesprek gaan, onze zorgen en tips delen en zorgen dat de cyclus van ongemak naar kracht gaat!

fentalks x moodies

 

Ferna Jalink (co-founder Fentalks)

 

Ben jij nog op zoek naar fijne menstruatie producten die ook nog eens goed zijn voor het milieu? Bekijk dan eens onze shop.

Terug naar blog