Vandaag is rood: dit zegt de kleur van je menstruatiebloed

Vandaag is rood: dit zegt de kleur van je menstruatiebloed

 

Is dat even schrikken als je bijna donkerbruin bloed ziet als je menstrueert. Maar geen zorgen, menstruatiebloed kan verschillende kleuren, geuren en dikten aannemen.

 

Maar wat zegt de kleur van je menstruatiebloed eigenlijk?

Uit de verschillende kleuren en dikten van menstruatiebloed kun je veel afleiden. De kleur heeft onder andere te maken met hoe oud het bloed is of hoever je bent in je menstruatie. De menstruatie is dus een hele goede manier om te zien hoe het met je lijf gaat.

Menstruatiebloed kan dus verschillende kleuren hebben, dus niet alleen rood. Gedurende de menstruatie verandert de kleur van het bloed. Van roze tot donkerbruin. Maar wat zeggen de kleur en de dikte van je menstruatiebloed dan over je gezondheid?

 

Wat betekent een felrode kleur menstruatiebloed?

Helderrood bloed is het nieuwe bloed. Dit bloed heeft geen tijd gehad om donker te worden voordat het je lichaam verlaat. Over het algemeen betekent een felrode kleur van het menstruatiebloed dat alles in je lichaam werkt zoals het hoort. Dit is meestal op de dagen dat je het meest vloeit (dag twee of drie).

 

Wat betekent een roze kleur menstruatiebloed?

Sommige vrouwen hebben buiten de menstruatie om -midden in hun cyclus- te maken met ‘spotting,’ ook wel een ovulatiebloeding. Dit bloed kan een beetje een roze tint hebben, omdat het zich vermengt met vruchtbaar baarmoederhalsvlies slijm en vaginale afscheiding. Hierdoor is het roze of lichtrood van kleur.

Het komt ook voor tijdens de menstruatie, dat kan komen doordat je een laag oestrogeenniveau hebt. Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon dat onder andere de menstruatiecyclus reguleert. Dit lage oestrogeenniveau kan onder andere komen door het gebruik van de anticonceptiepil of als je overmatig sport, waardoor je menstruatie wat uit balans kan raken of verdwijnt. Andere signalen van een laag oestrogeenniveau kunnen het begin van de overgang zijn of PCOS.

 

Wat betekent donkerrood, bruin en zwart menstruatiebloed?

Aan het begin of einde van je ongesteldheid kan de kleur van het bloed een donkerbruine of donkerrode tint hebben. Dit is vaak ook wat dikker. Donkerbruin bloed rond het einde van je ongesteldheid is vaak een restant, omdat het langer heeft geduurd om de baarmoeder te verlaten. Meestal blijven er nog wat resten baarmoederslijmvlies achter in je lichaam. Dit komt er dan vanzelf uit. Op de zwaarste dagen van de menstruatie kan het bloed donkerrood of bijna zwart zijn door bloedproppen die meekomen. Ook dit is heel gewoon.

 

Wat betekent oranje gekleurd menstruatiebloed?

Als bloed zich vermengt met baarmoederhals slijmvlies - dat aan de binnen- en buitenkant van de baarmoederhals zit - kan het zijn dat dit oranje lijkt. Een oranjekleurige bloeding of vaginale afscheiding kan ook wijzen op bacteriële vaginose of trichomoniasis, een seksuele overdraagbare aandoening. Vaak gaat dit samen met vaginale pijn, jeuk en ruikende vaginale afscheiding. Ga dan naar de huisarts en blijf hier niet mee rondlopen.

 

Wat betekent een jamkleurige kleur menstruatiebloed met klonten?

Bij jamkleurig bloed kan het zo zijn dat je juist teveel oestrogeen en te weinig progesteron in je lichaam hebt. Deze twee verschillende hormonen maakt je lichaam aan als je ongesteld bent. Oestrogeen wordt voornamelijk aangemaakt tijdens de tweede fase van je menstruatiecyclus ook wel de folliculaire fase of lente (net na je menstruatie).

Na de ovulatie begint het progesteron-niveau meestal direct te stijgen (meer hierover lezen? Check dan vooral even onze blog over de menstruatiecyclus.) Enkele stolsels of klonten zijn normaal (lees ook onze blog over de dikte van je menstruatiebloed), maar als deze groter zijn dan een 50 cent munt, kan het zo zijn dat je hormonen uit balans zijn. Je kunt dan eerst proberen om wat minder suiker, zuivel en soja tot je te nemen, als dat niet werkt check dan de huisarts.

 

Wat betekent een grijs-rode kleur menstruatiebloed?

Als je menstruatiebloed een combinatie is van grijs en rood, dan is de kans op een infectie of een SOA aanwezig. Het zal er dan niet alleen wat raar uit zien, maar ook een onaangename geur met zich meebrengen. Je kunt je dan het best even laten testen bij de huisarts. Vrouwen die een miskraam hebben, hebben vaak ook wat grijsachtige brokken weefsel tijdens hun ‘menstruatie.’

 

Dus..

Als je ongesteld bent kan de kleur van het bloed dus continu veranderen. Dit hoort er allemaal bij. Het is belangrijk om goed op te letten en te luisteren naar je lichaam. En ook om op de patronen en veranderingen in jouw lichaam te letten. Alleen jij weet wat normaal is voor je lichaam.
Als je twijfelt, adviseren we je om gedurende een of twee maanden een menstruatie dagboek bij te houden waarin je bijhoudt wanneer je menstrueert, de hoeveelheid bloed (bij benadering) en de kleur en substantie van het bloed. Neem dit mee als je naar de huisarts gaat. In dat geval dus één keer geen menstruatie broekjes dragen, maar juist wit maandverband om de kleur en textuur van je bloed goed bij te kunnen houden.

Terug naar blog