Wat als je voor de eerste keer ongesteld wordt op school of op vakantie?

Wat als je voor de eerste keer ongesteld wordt op school of op vakantie?

Voor de eerste keer ongesteld worden, dit kan best spannend zijn. Al helemaal als het op school of tijdens vakantie gebeurt. Menstrueren is heel normaals, iets wat bij het vrouwelijk lichaam hoort. Maar ben je goed voorbereid? 

 

Welke spullen heb je in je tas om voorbereid te zijn op je eerste menstruatie?

Wanneer je 12 bent wordt je gemiddeld voor het eerst ongesteld. Best een bijzonder moment. Bijna iedereen kan zich de eerste keer ongesteld zijn nog herinneren. Maar “gemiddeld” betekent dat er ook meisjes zijn die al op hun 9e of 10e jaar voor het eerst menstrueren of dat er meisjes zijn waarbij de eerste menstruatie pas op 15 of 16 komt.

Vanaf dat moment rijpt er elke maand een eicel in je eierstok, en vanaf dit moment ben je ook vruchtbaar.

Als je thuis bent wanneer je voor het eerst menstrueert heeft je moeder vast al wel wat voor je klaar liggen wat je direct kunt gebruiken. Maar wat als je onderweg, op school of op vakantie bent? 

 

Wat neem je mee?

Wat moet je eigenlijk altijd meenemen voor je eerste menstruatie? Het is handig om een tasje bij je te hebben met daarin wat menstruatieproducten die je makkelijk kunt gebruiken. Ons advies:

Als laatste een handige tip: leg wat menstruatie artikelen in je kluisje (als je dat hebt), zo heb je altijd je spullen binnen handbereik wanneer je voor de eerste keer ongesteld wordt. 

De meeste meiden vinden het fijn om te beginnen met maandverband of menstruatie ondergoed in plaats van een cup of tampon, zodat je niet meteen iets in je vagina hoeft te stoppen. Maandverband en menstruatie ondergoed zijn producten die je gemakkelijk mee kan nemen in je tas naar school of op vakantie. 

Tegenwoordig is er zelfs een bikinibroekje wat geschikt is om lichte menstruatie op te vangen, dus zorg dat je die ook in de koffer hebt zodat je niet naast het zwembad hoeft te blijven zitten of met een tampon moet gaan werken. 

Moodies biedt menstruatiebroekjes voor verschillende menstruatietypes. Maar wat kies je nou om als je nog niet weet hoe hevig je gaat menstrueren. De eerste menstruatie is bij bijna iedereen nog erg licht, dus als je een broekje uitzoekt in de absorptie moderate of moderate-heavy zit je altijd wel goed.

 

Wat als je voor de eerste keer ongesteld wordt op school?

Het is altijd handig om thuis alvast wat menstruatieproducten te hebben liggen, vaak heeft je moeder ook al wel wat voor je liggen. Maar wat als je op school plotseling ongesteld wordt en je geen maandverband of Moodies bij je hebt?

Ga dan naar de conciërge of je leerkracht. Als je leerkracht of conciërge een man is, kan dat ongemakkelijk voelen, maar zet je daar overheen. Ook mannen weten dat alle meisjes en vrouwen eenmaal per maand menstrueren, en het is echt niks geks. Het is nog vervelender als je doorlekt.

Tegenwoordig liggen er ook steeds vaker gratis maandverband en tampons in openbare toiletten, ook op scholen, hier zou je ook gebruik van kunnen maken. 

Als dit allemaal geen opties zijn vraag het dan aan vriendinnen. En mocht jij de eerste in jouw klas zijn, ga dan naar een meisje uit een klas hoger. Vrouwen onderling willen elkaar vaak helpen dit probleem op te lossen. Er is altijd iemand die je wil helpen!

 

Wat als je voor de eerste keer ongesteld wordt op kamp of op vakantie?

Vanaf je 12e is het handig hierop voorbereid te zijn. Zeker als je al merkt dat je al borstjes begint te krijgen en je misschien al wat haartjes ziet onder je oksels of bij je vulva. Dat zijn tekenen dat de hormonen in je lijf druk in de weer zijn en dan komt je menstruatie meestal ergens binnen een jaar. 

Het is dan handig om het volgende mee te nemen op vakantie of op kamp:

Maandverband kun je op vakantie ook kopen, maar als je op kamp gaat kan dat lastiger zijn. Hoewel je dit ook altijd met de kampleiding kunt bespreken. Zij kunnen je helpen.

Verder is het prettig om minimaal 2 menstruatie onderbroekjes bij je te hebben voor de nacht of als je bijvoorbeeld een hele dag op pad gaat en het lastig is om te wisselen. 

Als je al ongesteld bent is het natuurlijk fijner om meer menstruatie ondergoed mee te nemen. 

Als je een menstruatie bikini meeneemt heb je ook geen zorgen over zwemmen, en verfrissingsdoekjes per stuk verpakt zijn zeker voor op kamp handig om ervoor te zorgen dat je handen altijd schoon zijn als je iets verwisselt.

 

Rosa’s eerste keer ongesteld…

Rosa (22) werd op haar 12e voor de eerste keer ongesteld tijdens een schooldag:

‘’Ik weet nog wel dat ik in de pauze lekker met mijn vriendinnen aan het lunchen was en dat ik opeens iets nats in mijn onderbroek voelde. Geen idee wat het kon zijn, maar toen besefte ik mij opeens dat ik weleens voor het eerst ongesteld kon zijn geworden. Ik vroeg een vriendin om mee naar de wc te gaan en vertelde onderweg dat ik waarschijnlijk voor de eerste keer ongesteld was geworden. Mijn vriendin stelde mij gerust en gaf mij een maandverbandje mee. Ik had in mijn kluisje wel al wat maandverband liggen, maar dat was ik door de spanning vergeten eruit te halen. Toevallig hadden we die dag gym en had ik daarom een extra onderbroek bij me. De eerste keer verloor ik niet zoveel bloed dus het was gelukkig niet in mijn broek gekomen. Ik voelde mij die dag heel vrouwelijk, eindelijk was ik ongesteld geworden!’’

 

Dus…

Je hoeft helemaal niet bang te zijn om de eerste keer ongesteld worden. Ja, het is even wennen, maar uiteindelijk leer je je eigen lichaam nog een stukje beter kennen. Bijna elke vrouw maakt dit in haar leven mee, niks om je voor te schamen dus!

Terug naar blog