Bestaat menstruatie armoede in Nederland?

Bestaat menstruatie armoede in Nederland?

Menstruatie armoede is dat iemand te weinig geld heeft om menstruatie producten te kopen. Ik had voordat ik met menstruatie ondergoed begon hier nog nooit over gehoord. Een pakje tampons van een huismerk is toch heel goedkoop? Maar al snel kwam ik onderzoeken en artikelen tegen die helaas bevestigen dat dit wereldwijd maar ook in Nederland bestaat. En dat de groep groter is dan we denken.

Bregje Hofstede publiceerde een artikel hierover in de Correspondent. Er waren al onderzoeken gedaan in Groot Brittannië en in Nederland door Plan Nederland. Zij onderzochten het nogmaals door samen met Feministisch platform De Bovengrondse in gesprek te gaan met 170 vrouwen vanuit circa 50 organisaties. Onderstaand quote ik uit haar artikel:

“Ten eerste: Ja, je kunt maandverband al krijgen voor een euro per pakje. Maar of dat ‘duur’ is, is afhankelijk van je portemonnee. Als je onder de armoedegrens leeft, of in de schuldhulpsanering zit en moet rondkomen van 50 euro per week, zijn menstruatieproducten soms wel degelijk te duur.”

De armoede die uit de getuigenissen naar voren komt, is schrijnend. Armoede is helaas ook in Nederland een groot probleem,  dat ook ingrijpt op dit intieme en kwetsbare punt: de maandstonden. We spraken vrouwen die oude kranten gebruikten, of de luiers van hun kleine kinderen. Een enkeling bleef weleens thuis om het bloed te ‘laten lopen’.

Bij de Voedselbank is maandverband ‘heel gewild’ en ‘meteen weg’

Zo spraken we vrouwen die hierdoor moesten bezuinigen op eten, zoals groenten en fruit. ‘Ik kan dan minder eten kopen voor mijn kind, dat vind ik heel erg,’ zei een vrouw van 45 jaar. Een leidinggevende van de Voedselbank Utrecht vertelde dat maandverband niet vaak in de pakketten zit. Maar dat het ‘heel gewild’ is, ‘en meteen weg’ zodra het beschikbaar is. ‘Om maandverband en tampons zitten we te gillen!’

Armoede is het basisprobleem, maar ik hoop dat dit verkennende onderzoek een verborgen aspect van die armoede bespreekbaar maakt. Namelijk, hoe armoede kwetsbare meisjes en vrouwen maandelijks extra raakt.

Een collega van Bregje gaf aan dat toen zij jong was ze haar menstruatieproducten moest betalen van haar zakgeld en dat het onderwerp thuis überhaupt niet bespreekbaar was. Dat is minder uitzonderlijk dan je zou hopen.

In het onderzoek van Plan International geeft 19 procent van de ondervraagde meisjes en vrouwen tussen de 12 en 25 jaar aan dat er binnen hun gezin niet over menstruatie wordt gesproken. Bijna 48 procent voelt zich ‘vies’ wanneer ze ongesteld is.

Maar het onderzoek van Bregje en dat van Plan International laten nog iets zien: menstruatie-armoede komt voort uit een gebrek aan geld, maar ook een gebrek aan kennis en openheid rond menstruatie. Nog steeds weten niet alle meisjes wat hun overkomt, als ze voor het eerst ongesteld worden.

kortom: ja, menstruatie armoede bestaat. ook in nederland.

Het artikel van Bregje inspireerde ons om wat terug te doen voor meisjes en vrouwen die onder de armoedegrens leven, omdat dit elke maand zo ingrijpt op hun leven. We hebben contact gelegd met De Sociale Kruidenier (DSK) dat is een onderdeel van de Voedselbank in Amsterdam waar ze non food producten tegen een minimaal bedrag verkopen en daarnaast aan de koffietafel in gesprek gaan, als mensen daar behoefte aan hebben.

Vanuit moodies doneren 5% van alle verkochte broekjes aan De Sociale Kruidenier en vragen we onze klanten soms een vrijwillige bijdrage te doen om het aantal broekjes wat we kunnen weg geven te verhogen. Omdat dit helaas nog zo hard nodig is.

We beseffen ons dat dit een druppel op een gloeiende plaat is, maar ik denk ook dat elke druppel telt en elke persoon die we helpen krijgt een pakket broekjes en is de komende jaren dus voorzien. We zullen op onze site laten weten hoeveel broekjes we gedoneerd hebben. Check hier al onze donaties.

bij aanschaf van onze broekjes help jij menstruatie armoede in nederland te verminderen!

 

Terug naar blog