De week zonder afval: duurzaam en zonder afval je menstruatie door

De week zonder afval: duurzaam en zonder afval je menstruatie door

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt in ons dagelijks leven, is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan aspecten die vaak over het hoofd worden gezien. Een van deze aspecten is menstruatie-afval. Elke maand worden miljoenen tampons, maandverbanden en inlegkruisjes weggegooid, wat veel impact heeft op het milieu. Gelukkig groeit de bewustwording rondom duurzame alternatieven ook door het gebruik van herbuikbaar menstruatieproducten, denk bijvoorbeeld aan menstruatie ondergoed, een cup of een disk. Naast dat deze producten beter zijn voor het milieu ook beter voor ons lichaam.


Het probleem van menstruatie-afval

 

Volgens onderzoek van Milieu Centraal gooit een vrouw gedurende haar leven gemiddeld zo'n 10.000 tot 12.000 tampons en maandverbanden weg. Deze producten bevatten vaak plastic en andere synthetische materialen, waardoor ze niet biologisch afbreekbaar zijn en een grote bijdrage leveren aan de wereldwijde plasticvervuiling. Bovendien belanden veel van deze wegwerpproducten in de toiletten, wat leidt tot verstoppingen en vervuiling van waterwegen. Let er dus ook op dat dit nooit de bedoeling is en dat je de producten netjes in de prullenbak gooit. Met het gebruik van één menstruatie onderbroek bespaar je al snel ruim 150 wegwerp producten. Duurzame alternatieven

Gelukkig zijn er steeds meer duurzame menstruatieproducten beschikbaar die een alternatief bieden voor de traditionele wegwerpproducten, waaronder menstruatie ondergoed. Dit ondergoed is herbruikbaar en gaat tot wel 3 jaar mee. Je hoeft hierbij dus ook geen andere producten zoals maandverband of tampons te kopen. Daarnaast zijn de bamboe broekjes ook nog eens een stuk duurzamer omdat de productie van bamboe veel minder water vereist dan de productie van katoen. Ook zijn alle stoffen oeko-tex gecertificeerd, wat inhoudt dat de stoffen zijn geproduceerd in een omgeving die voor mens en milieu veilig is.


Naast menstruatie ondergoed zijn er ook cups, disk, herbruikbaar maandverband en tampons die een duurzaam alternatief bieden voor je menstruatie.


De voordelen van een duurzame menstruatie

Het gebruik van duurzame menstruatieproducten biedt niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid. Traditionele tampons en maandverbanden bevatten vaak chemicaliën en pesticiden die schadelijk kunnen zijn voor ons lichaam. Door over te stappen op duurzame alternatieven vermijden we deze schadelijke stoffen en verminderen we het risico op irritaties en allergieën.


Bovendien zijn duurzame menstruatieproducten een goedkopere oplossing op lange termijn. Hoewel de eerste investering misschien hoger is dan bij wegwerpproducten, bespaar je op de lange termijn geld omdat ze herbruikbaar zijn en je ze niet elke maand opnieuw hoeft te kopen.


Onze verantwoordelijkheid

Wij hebben de verantwoordelijkheid om bewuste keuzes te maken die een positieve impact hebben op het milieu en onze gezondheid. Door over te stappen op duurzame menstruatieproducten kunnen we bijdragen aan het verminderen van menstruatie-afval en het beschermen van onze planeet voor toekomstige generaties.


Laten we samen streven naar een wereld waarin menstrueren niet langer gelijk staat voor afval, maar voor duurzaamheid en gezondheid. Doe mee aan de Week Zonder Afval en ontdek de vele mogelijkheden om een verschil te maken, zelfs tijdens je menstruatie.

Terug naar blog