Menstrual Health Day 2022 #WeAreCommitted

Menstrual Health Day 2022 #WeAreCommitted

28 mei is het zover, de eerste Menstrual health Day die wij als Moodies mogen meemaken. Het voelt een beetje als een eerste verjaardag, maar dat duurt nog even 😉.

Het doel van Menstrual Health Day 2022 is:

Een wereld zonder menstruatie armoede en zonder menstruatie taboe’s in 2030.

We hebben dus nog 8 jaar te gaan, maar moeten wel NU beginnen om dat te kunnen halen.

Waarom is Menstrual Health Day nodig?

De laatste weken is er veel aandacht voor menstruatieverlof, onder andere omdat Spanje dit verlof als recht heeft ingevoerd voor vrouwen die werken en last hebben van hevige menstruaties. De meningen hierover zijn verdeeld.

Aan de ene kant is het goed dat er aandacht is voor de groep vrouwen die elke maand veel last heeft van de menstruatie, zoveel last dat ze niet kunnen werken. En aan de andere kant is het ook een beetje gek. Kunnen we last van hevige menstruatie niet gewoon zien als ziekteverlof. Paula Kragten van Period Magazine stelt zelfs dat het de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt verslechtert. Een werkgever die kan kiezen tussen een persoon met het recht op menstruatie verlof of een persoon zonder dat verlof, zal echt eerder voor de laatste kiezen. Zij vindt ook dat dit gewoon onder het ziekteverzuim moet vallen.

Het is belangrijker dat er onderzoek wordt gedaan naar waarom sommige vrouwen elke maand zoveel last hebben, wat hieraan ten grondslag ligt en hoe ze geholpen kunnen worden.

onderzoek doen is van belang

Het is sowieso hard nodig dat er meer onderzoek komt naar de werking van het vrouwenlichaam, en de relatie tussen ziektes en de hormonen die in elke cyclus opbouwen/afbouwen, en hoe medicijnen werken in elke fase van de cyclus. Gelukkig wordt hier in de media steeds meer aandacht aan besteed. Minister Kuipers vindt het -bizar genoeg- alleen niet relevant extra geld beschikbaar te stellen voor man/vrouw verschillen in de gezondheidszorg. In maart besteedde Pointer hier een aflevering aan die echt de moeite waard is om te zien. Ik schrok er van. Genoeg te doen dus!

De laatste maanden is menstruatie armoede ook veel in het nieuws. De toenemende armoede in de wereld en zelfs in Nederland helpt natuurlijk niet. In 2019 concludeerde PlanNL in een onderzoek al dat circa 1 op de 9 meisjes/vrouwen in Nederland soms niet voldoende geld had om menstruatie producten te kopen waardoor ze thuis blijven en niet naar school of werk gaan. Er zijn inmiddels al best wat initiatieven in Nederland om meisjes en vrouwen te helpen. Ook wij doneren Moodies broekjes aan de Sociale Kruidenier (onderdeel van de Voedselbank) om een bijdrage te leveren, op onze site lees je meer hierover. Maar dit moet natuurlijk structureel opgelost worden.

 

En dan het taboe. Er zijn steeds meer programma’s over menstruatie, er wordt meer geschreven, er zijn podcasts. We zijn echt goed op weg,

maar het onderwerp menstruatie is nog steeds taboe. Er wordt nog steeds lacherig over gedaan door jongens en de meeste meisjes vinden het ‘schamend’. We hebben nog veel te doen de komende 8 jaar richting 2030!

Terug naar blog