Incontinentie is meer dan alleen urineverlies, én niet iets om je voor te schamen!

Incontinentie is meer dan alleen urineverlies, én niet iets om je voor te schamen!

 

Hoe irritant is het dat ons lichaam na de bevalling al aardig is toegetakeld. En dan hebben we het nog niet eens gehad over dat we bij elke nies- of hoestbui moeten hopen dat we het dichtstbijzijnde toilet halen. Niet alleen na de zwangerschap, maar ook als we ouder worden, krijgen veel van ons last van ongewilde lekkages. Geen pretje. Incontinentie is voor veel mensen een dagelijks probleem, maar gaat veel verder dan alleen urine ongelukjes. Herken je dit dan helpt dit artikel je met achtergronden en met mogelijke oplossingen.

 

Ongeveer 1 op de 4 vrouwen heeft last van incontinentie

Ongeveer 1 op de 4 vrouwen heeft last van incontinentie. Urineverlies komt bij vrouwen van alle leeftijden voor, dus niet alleen bij ouderen. Zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang hebben wel een grotere kans op een verzwakte bekkenbodem. Door veranderingen in de hormonen neemt de kracht van de bekkenbodemspieren namelijk af. De mate van urineverlies kan erg verschillen, van een paar druppels tot flinke hoeveelheden.

 

Incontinentie: wat is het eigenlijk precies?

Incontinentie is een medische aandoening waarbij de blaas of darmen niet goed werken. Hierdoor heeft iemand geen controle over het vrijkomen van urine. Incontinentie is een erg vervelende aandoening, waar nog altijd een taboe op heerst. Mensen die last hebben van incontinentie voelen zich vaak beschaamd en geïsoleerd (hier schreven we eerder een artikel over: ik schaamde me voor mijn incontinentie). Dit kan zorgen voor angstgevoelens, depressie en heeft grote invloed op het dagelijkse leven. Het kan verder zorgen voor problemen in de relatie en op seksueel gebied. Echt een serieus probleem dus.

 

Ongewenste urinelekkages worden door verschillende factoren veroorzaakt. Denk hierbij aan:

  • Zenuwbeschadiging
  • Spierzwakte
  • Overmatig vochtinname
  • Medicatiegebruik
  • Hormonale veranderingen na de menopauze
  • Overgewicht
  • Blaasontsteking
  • Chronische hoest

 

Dit zijn de 4 verschillende vormen van incontinentie

Er zijn verschillende soorten incontinentie, elk met hun eigen oorzaken en symptomen. Bij urine-incontinentie komt er onvrijwillig urine vrij wanneer de blaas niet goed functioneert. Wij hebben de meest voorkomende typen van incontinentie even op een rijtje gezet:

  1. Stressincontinentie: treedt op wanneer de druk op de blaas toeneemt, bijvoorbeeld tijdens het lachen, niezen of hoesten. Dit komt vaak voor bij vrouwen na de bevalling en bij oudere mensen.
  2. Urge-incontinentie: wordt veroorzaakt door een plotselinge en sterke drang om te plassen, gevolgd door onvrijwillig urineverlies. Dit kan worden veroorzaakt door een overactieve blaas of een onderliggende medische aandoening, zoals een blaasontsteking.
  3. Overloopincontinentie: wanneer de blaas niet volledig kan worden geleegd en er kleine hoeveelheden urine lekt. Dit kan komen door een bekkenprobleem bij vrouwen of een vergrote prostaat bij mannen.
  4. Functionele incontinentie: komt voor bij mensen die moeite hebben met bewegen of communiceren, zoals ouderen met dementie. Ze kunnen niet altijd op tijd naar het toilet gaan, omdat ze niet fysiek in staat zijn om er te komen of zich niet bewust zijn van de noodzaak.

 

De symptomen van incontinentie verschillen erg per type. Een paar veel voorkomende symptomen zijn:

  • Het gevoel dat de blaas niet helemaal leeg is na het plassen
  • Urine of ontlasting niet kunnen inhouden
  • Vaak moeten plassen
  • Lekken van urine bij inspanning of hoesten
  • Een plotselinge, intense drang om te plassen, gevolgd door onvrijwillig urineverlies

 

 

Behandelingen voor incontinentie

Er zijn verschillende manieren om incontinentie te behandelen en de kwaliteit van leven te verbeteren.

 

Zo kunnen bekkenbodemoefeningen helpen bij stressincontinentie en urge-incontinentie. Schakel hiervoor de hulp van een professional in, zoals een fysiotherapeut of sportinstructrice die hier speciale trainingen voor geeft. Met deze oefeningen kan de spierkracht en controle van de blaas beter worden geregeld. Daarnaast kan medicatie helpen om de spieren van de blaas te ontspannen en de aandrang te verminderen.

 

Bij sommige vormen van incontinentie kiezen mensen voor een chirurgische ingreep, bijvoorbeeld bij stressincontinentie of een verzakking van de blaas of baarmoeder.

 

Er zijn ook verschillende middelen die kunnen helpen bij incontinentie, zoals katheters, incontinentie broekjes of een vaginale pessaria. Dit is een ring die in de vagina wordt geplaatst en kan helpen bij verzakking van de blaas of baarmoeder.

 

Je kunt ook je levensstijl veranderen om incontinentie te verminderen of te voorkomen. Vermijd voedingsmiddelen die de blaas irriteren. Het gaat dan met name om frisdranken, citrusvruchten, tomaten en tomatenproducten, pittige voedingsmiddelen, kunstmatige zoetstoffen, zoetigheden en zure voedingsmiddelen als azijn en zuurkool. Stop daarnaast met roken en verminder alcohol- en cafeïneconsumptie.

 

Ben jij op zoek naar meer informatie? Kijk dan hier.

 

Incontinentiebroekjes een fijne oplossing; geen geur, geen natte broek 

Incontinentiebroekjes zijn speciale broekjes die ontworpen zijn om licht urineverlies op te vangen en te absorberen. De broekjes van moodies zijn gemaakt van zachte, ademende materialen die comfortabel zijn om te dragen. Deze zijn voorzien van een antibacteriële wassing. Hierdoor komt er amper geur vrij en is het hygiënisch. Geen last meer van urinegeurtjes dus! De broekjes zijn verkrijgbaar in verschillende maten en absorptieniveaus, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met lichte incontinentie.

 

Incontinentiebroekjes vallen niet op en kunnen makkelijk onder kleding worden gedragen, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die actief willen blijven.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat incontinentie een veelvoorkomend probleem is en dat het niet iets is om je voor te schamen. Zoek vooral professionele hulp als je last hebt van incontinentie, zodat er een behandeling kan worden gevonden die bij jou past en de kwaliteit van je leven kan verbeteren.

 

Het doorbreken van het taboe rond incontinentie begint namelijk met open en eerlijke communicatie over de aandoening. Dit is natuurlijk niet een onderwerp waar je op een feestje gezellig over gaat staan kletsen, maar het kan helpen om hier met je arts of beste vriendin over te praten. Zodat je je gesteund voelt en meer informatie en tips krijgt hoe je ermee om kunt gaan.

 

Terug naar blog