Koken voor je cyclus afl 1: Chocolade-banaan Smoothie (winter/menstruatie)

Koken voor je cyclus afl 1: Chocolade-banaan Smoothie (winter/menstruatie)

In deze serie nemen we je mee door de 4 fasen van je menstruatiecyclus en laten we je zien hoe je eetbuien in elke fase kunt kalmeren met lekkere recepten. Deze serie is gemaakt door onze stagiare Ilayah, onder revisie van Orthomoleculair Therapeute Marlon Haandrikman.

Je lichaam ondergaat elke maand een complex proces, beter bekend als de hormooncyclus. Normaal gesproken duurt een cyclus gemiddeld 28 dagen, maar dit kan variëren tussen de 21 en 35 dagen.
Tijdens elke cyclus rijpt er een eicel en volgt daarna de eisprong. Vervolgens kan het zich in de baarmoeder nestelen als het bevrucht is of wordt het tijdens de menstruatie afgestoten. Gedurende een cyclus doorloopt je lichaam vier verschillende fasen, namelijk:

  • Winter ofwel de menstruatiefase
  • Lente ofwel de folliculaire fase
  • Zomer ofwel de ovulatiefase
  • Herfst ofwel de luteale fase

Elk van deze fases worden aangestuurd door hormonen zoals FSH, oestrogeen en progesteron.

Aflevering 1: recept voor de winter van je cyclus

In de eerste aflevering gaan we dieper in op de menstruatiefase, ook wel de winter van je cyclus genoemd.

In deze fase loost je lichaam de onbevruchte eicel en het opgebouwde baarmoederslijmvlies in de vorm van je menstruatie. In deze periode neemt de hoeveelheid oestrogeen in je lijf af en stijgen de progesteronwaarden. Oestrogeen remt je eetlust normaal maar doordat hij nu daalt kun je hevigere eetbuien krijgen. Dat verklaart dus waarom je soms naar koolhydraatvoedsel grijpt zoals pizza en chocola. Maar wist je dat je jezelf beter kunt voeden met magnesium-en ijzerrijke voedingsmiddelen?

Magnesium is betrokken bij wel driehonderd processen in ons lichaam. Vooral tijdens periodes van stress gebruiken we extra magnesium, zoals bij menstruatiepijn, en bij het aanmaken en reguleren van verschillende hormonen. Zo helpt het bij het verminderen van stemmingswisselingen en hoofdpijn voorafgaand aan de menstruatie. Magnesium zit in voeding zoals avocado’s en donkere chocola.

Via het bloed verlies je ijzer, en dat kan aangevuld worden. Dit kan bijvoorbeeld door het eten van peulvruchten, noten en donkere groenten zoals boerenkool, spinazie en rode bieten

Voor deze fase hebben wij een lekker recept voor een chocolade-banaan smoothie!

Ingrediënten:

  • 1 rijpe banaan
  • 1 eetlepel ongezoet cacaopoeder
  • 1 kopje amandelmelk of andere plantaardige melk
  • 1 eetlepel onbewerkte pindakaas of notenpasta
  • 1 theelepel honing of agave
  • Een handjevol ijsblokjes

Bananen zijn goed voor kalium wat krampen kunnen verlichten. Ook bevatten ze tryptofaan, dat helpt om beter te slapen.

Pure cacao bevat magnesium, dat kan helpen bij het verminderen van spierkrampen en het verbeteren van de stemming. Het kan ook endorfine vrijmaken, wat kan helpen bij het verlichten van menstruatie gerelateerde stemmingswisselingen.

Pindakaas is rijk aan eiwitten en gezonde vetten, wat je bloedsuikerspiegel stabiliseert en hongergevoelens vermindert.

Bereiding:

Gooi alles in de blender en mix tot een romige smoothie. Zo klaar om te genieten! Schenk het in een mooi glas en neem even de tijd om te ontspannen en te genieten van deze traktatie.

Bekijk hier de video met nog meer leuke feitjes

 
Terug naar blog