Koken voor je cyclus afl 3: Griekse haverpannenkoeken (zomer/ ovulatie)

Koken voor je cyclus afl 3: Griekse haverpannenkoeken (zomer/ ovulatie)

In deze serie nemen we je mee door de 4 fasen van je menstruatiecyclus en laten we je zien hoe je eetbuien in elke fase kunt kalmeren met lekkere recepten. Deze serie is gemaakt door onze stagiare Ilayah, onder revisie van Orthomoleculair Therapeute Marlon Haandrikman.

De zomer van je cyclus, de ovulatiefase, is een tijd van vruchtbaarheid en bloei. Het is een periode waarin je lichaam zich klaarmaakt om nieuw leven te verwelkomen, en het is ook een tijd waarin je jezelf vaak op je best voelt, vol energie en stralend van zelfvertrouwen.

Tijdens de ovulatiefase bereikt het niveau van follikelstimulerend hormoon (FSH) in je lichaam een hoogtepunt, wat resulteert in het vrijkomen van een eicel uit je eierstokken. Deze eicel is klaar om bevrucht te worden en begint haar reis door de eileider naar de baarmoeder. Tegelijkertijd bereikt je oestrogeenspiegel zijn piek, waardoor het baarmoederslijmvlies verdikt, om een ideale omgeving te creëren voor een bevruchte eicel om zich in te nestelen.

Het is in deze fase dat veel mensen een toename van energie en vitaliteit ervaren. Je voelt je stralend, vol charisma en zelfvertrouwen. Je libido bereikt misschien wel zijn hoogtepunt, wat deze tijd bijzonder geschikt maakt voor romantiek en intimiteit. Communicatievaardigheden lijken scherper, waardoor het een perfect moment is voor sociale interacties, misschien zelfs voor een spannende eerste date.

Wat betreft voeding is het raadzaam om tijdens de ovulatiefase te kiezen voor vezelrijke voeding en wat minder koolhydraten. Dit kan helpen om je energieniveau op peil te houden en je spijsvertering te ondersteunen. En met die toegenomen energie ben je waarschijnlijk in staat om wat intensiever te sporten, dus ga ervoor en geniet van de boost die je krijgt van je natuurlijke cyclus.

Met dat in gedachten delen wij vandaag dit heerlijke:

Recept voor Griekse-haverpannenkoeken!

Wat heb je hiervoor nodig:

  • 2 lepels Griekse yoghurt
  • 2 eieren
  • 1 pakje bakpoeder of een halve pak baksoda
  • een mespuntje zout
  • een dopje vanille-extract
  • 1 kopje havermeel
  • amandelmelk
  • bosbessen

In Griekse yoghurt zitten eiwitten die essentieel zijn voor de opbouw en reparatie van weefsels.

In havermoutmeel zitten vezels die kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.

Bosbessen hebben een lage glycemische index, wat betekent dat ze langzaam worden afgebroken en de bloedsuikerspiegel stabiel houden. Dit kan helpen bij het voorkomen van pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel, wat gunstig is voor de hormoonbalans.

Doe alle ingrediënten in een grote kom en mix tot een mooi geheel!

Tip: als je beslag te waterig is, voeg dan wat bloem toe en als het te dik is, voeg dan wat extra melk toe. Wanneer de pannenkoeken gebakken zijn, kun je ze eten met poedersuiker en boter of stroop. Eet smakelijk!

 

Terug naar blog