van cyclus tot conceptie: wat je moet weten over de eisprong - sensiplan

van cyclus tot conceptie: wat je moet weten over de eisprong - sensiplan

Is je eisprong altijd op dag 14 van je cyclus?

Hoi, ik ben Roeliene, voorzitter van Sensiplan-Nederland, 59 jaar, getrouwd en moeder van drie volwassen kinderen. Op mijn 20e hoorde ik van een vriendin over de sympto-thermale methode van Rötzer. We vonden het super interessant en hebben het toen aan onszelf geleerd vanuit dit boek. We brachten onze cyclus in kaart in een schriftje op ruitjespapier! Later ontmoette ik mensen van de sympto-thermale methode Sensiplan (een betrouwbaardere methode) en ben consulent geworden. De kennis over de cyclus heeft me persoonlijk veel gebracht en het is mijn grote verlangen dat alle vrouwen en mannen in Nederland deze kennis zullen gaan krijgen. Het is wat mij betreft net zulke basale kennis als lezen en rekenen, het gaat immers om je eigen lichaam!


Moodies geeft ons als Sensiplan-consulenten de ruimte om jullie in een aantal blogs mee te nemen in de wereld van de vrouwelijke cyclus. Deze eerste keer geef ik de aftrap met ‘de eisprong’, wat valt daarover te leren?


De eisprong

Het begrip ‘eisprong’ is bij iedereen wel bekend. Je gaat ervan uit dat er in iedere cyclus een eisprong is en een menstruatie, maar wist je ook dat de basis van je cyclus eigenlijk je vruchtbaarheid is? Daar staan we vaak niet zoveel bij stil.
Iedere cyclus rijpen er een heel aantal eitjes in je eierstokken. Als de tijd rijp is kiest je lichaam het beste eitje, dat verder mag doorgroeien tot de eisprong plaatsvindt, zodat deze eicel eventueel bevrucht kan worden. Als het eitje bevrucht wordt, gaat het al celdelend door één van de twee eileiders naar de baarmoeder, waar het beginnende embryo zich in de baarmoederwand kan innestelen om verder door te kunnen groeien naar nieuw menselijk leven.

Iedere cyclus opnieuw verricht je lichaam een heel werk! Het bouwt het baarmoederslijmvlies op met voedingsstoffen, zodat er een bevruchte eicel in kan nestelen. Als er geen innesteling plaatsvindt komt het opgebouwde baarmoederslijmvlies weer naar buiten met de menstruatie. Voor ieder nieuw leven wordt als het ware iedere cyclus opnieuw een ‘bedje gespreid’, met het opbouwen van het baarmoederslijmvlies. En als er die cyclus geen bevruchting plaatsvindt, wordt het baarmoederslijmvlies met de menstruatie afgestoten en begint het hele proces opnieuw.

Wordt het eitje niet bevrucht, dan wordt de eicel gewoon opgenomen in het lichaam. Het is dus niet zo dat het eitje met de menstruatie mee naar buiten komt, wat veel mensen wel denken.

Hoeveel eisprongen heb je in je leven?

Bij je geboorte heb je als vrouw in iedere eierstok ongeveer 400.000 eicellen, dus ongeveer 800.000 in totaal! Daarvan komen er in je leven ongeveer 400-450 tot volledige rijping. Je hebt dus ongeveer 400-450 keer een eisprong in je leven.

Wanneer vindt de eisprong plaats?

Veel mensen denken dat dat altijd op dag 14 van de cyclus is. Dat is ook heel lang verteld in de biologieboeken. Het klopt niet!

Het precieze antwoord is: 12-16 dagen vóór je menstruatie. Je kunt dus eigenlijk pas achteraf kijken wanneer de eisprong in jouw cyclus ongeveer heeft plaatsgevonden. Precies weet je het eigenlijk nooit, dan zou je iedere maand een echo moeten doen.

De cycluslengtes van vrouwen kunnen behoorlijk variëren. Ook kunnen de cycli bij dezelfde vrouw heel verschillend van lengte zijn. Ongeveer de helft van de vrouwen heeft 4-9 dagen verschil in cycluslengte. En ongeveer de andere helft heeft een verschil van 10-18 dagen of zelfs meer verschil! Slechts ongeveer 3% van de vrouwen heeft een verschil van 1-3 dagen in de cycli. Dat betekent dat als je wilt ‘uitrekenen’ wanneer je eigen eisprong ongeveer was, je vaak op verschillende dagen zult uitkomen, met ook nog eens een marge van 5 dagen. 


Kun je alleen zwanger worden op de dag van je eisprong?

Een eitje kan slechts 12-18 uur bevrucht worden. Dat is minder dan een dag! Maar voor een bevruchting heb je natuurlijk zaadcellen nodig. Deze kunnen veel langer leven, zelfs tot 5 dagen. Dat zou betekenen dat je zo’n 6 dagen per maand echt vruchtbaar bent. Alleen zijn die vruchtbare dagen niet op vaste dagen, maar ze wisselen per cyclus. Gebruik dus nooit een rekenmethode om je vruchtbare dagen vast te stellen!


De eisprong en hormonale anticonceptie?

Een eisprong en een menstruatie hebben, betekent dat je vruchtbaar bent. Maar er zijn perioden in het leven dat je liever niet vruchtbaar wil zijn, als jullie samen geen kinderwens hebben.

Het idee van hormonale anticonceptie is dat je hormoonhuishouding veranderd wordt zodat er geen eisprong meer is of dat er geen baarmoederslijmvlies opgebouwd wordt, waardoor er geen innesteling in de baarmoeder kan plaatsvinden. 

  • De pil en ook de ring, pleister en staafje zorgen ervoor dat er meestal geen eisprong meer plaatsvindt, er kan dan ook geen bevruchting plaatsvinden. Omdat er weinig baarmoederslijmvlies wordt opgebouwd is de bloeding vaak licht, het heet dan eigenlijk geen menstruatie, maar onttrekkingsbloeding.
  • Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat er geen innesteling in het baarmoederslijmvlies plaatsvindt, omdat het baarmoederslijmvlies niet wordt opgebouwd. Er vindt bij het hormoonspiraal meestal wèl een eisprong plaats, zodat de eicel kan worden bevrucht. Het bevruchte eitje kan zich niet innestelen en sterft dan af. Bij een hormoonspiraal heb je meestal ook geen onttrekkingsbloeding.

De eisprong en methoden die rekening houden met de vruchtbare dagen?

Deze methoden (ook wel natuurlijke methoden of vruchtbaredagenmethode genoemd) houden rekening met je eigen cyclus. Je houdt je eisprong en de opbouw van je baarmoederslijmvlies bij, dus ook je menstruatie. Het gaat er bij deze methoden om, om de vruchtbare en de onvruchtbare dagen te bepalen in de cyclus. Om te observeren wat er gebeurt. Op de vruchtbare dagen heb je geen seks of gebruik je een condoom. 

De ene methode bepaalt de vruchtbare dagen in de cyclus trouwens véél accurater dan de andere. De betrouwbaarheid verschilt enorm. De meeste apps kunnen niet altijd de eisprong en de bijbehorende vruchtbare dagen helemaal goed vaststellen. Zoals je hierboven al las, kan er in het tijdstip van de eisprong een hele grote marge zitten. Dat maakt eigenlijk alle apps en cycluscomputers minder betrouwbaar als anticonceptie.

 

Als je een natuurlijke methode wilt gebruiken met een hoge betrouwbaarheid, is het verstandig om te kiezen voor de sympto-thermale methode Sensiplan, die is op dit moment de betrouwbaarste methode om je cyclus met de vruchtbare en onvruchtbare dagen in kaart te brengen en even betrouwbaar als de pil. Deze methode vraagt om een leertijd van drie cycli bij een Sensiplan-consulent, dus het is even investeren in tijd. Maar daarna kost het weinig moeite en heb je er veel profijt van, ook bij een toekomstige kinderwens. Je weet dan heel goed hoe jouw eigen cyclus in elkaar zit en wanneer je je eisprong hebt gehad!

 

Dit blog is geschreven door Roeliene, voorzitter van Sensiplan-Nederland. Sensiplan is een sympto-thermale methode voor gezinsplanning/anticonceptie die inzicht geeft in de vruchtbaarheidscyclus. De methode is wetenschappelijk onderbouwd. Met een interactieve cursus, duidelijk studiemateriaal en persoonlijke begeleiding door gecertificeerde consulenten helpt het vrouwen en stellen bewuste keuzes te maken. Veiligheid en gezondheid staan centraal.

Terug naar blog