waar komt die buikpijn toch vandaan?

Waar komt die buikpijn toch vandaan?

Ah, de maandelijkse periode. Een tijd waarin sommigen van ons zich transformeren in superhelden die strijden tegen de krachten van PMS, terwijl anderen zichzelf opkrullen op de bank, gewapend met chocolade, een warme kruik, en een marathon van onze favoriete serie.

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige van ons tijdens deze periode meer lijken op een personage uit een tragedie dan op onszelf? Laten we eens duiken in de mysterieuze wereld van menstruatiekrampen en ontdekken waar die buikpijn toch vandaan komt.

 

De grote boosdoener: menstruatiekramp

Menstruatiekramp, of dysmenorroe, is als die vervelende gast op een feestje die niemand heeft uitgenodigd maar toch altijd opduikt. Het wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoederspieren, aangewakkerd door prostaglandinen. Deze hormoonachtige stoffen zijn de regisseurs van de show, die de baarmoeder vertellen wanneer het tijd is om het baarmoederslijmvlies af te stoten. En soms, net als een overdreven enthousiaste regisseur, kunnen ze een beetje overboord gaan, wat resulteert in de pijn en krampen die we allemaal kennen (en niet liefhebben).

Eerste hulp bij menstruatiekrampen

Als de kramp toeslaat, zijn er een paar trucjes die je kunt proberen om de pijn te verlichten:
1. Rust en ontspanning zijn je beste vrienden.
2. Een warme kruik kan wonderen doen voor je buik of onderrug.
3. Probeer wat lichte oefeningen of laat iemand je onderrug masseren.
4. En dan is er natuurlijk de goede oude pijnstiller. NSAID’s zoals Ibuprofen kunnen een lifesaver zijn.

Dysmenorroe: de feiten

De meeste meisjes en vrouwen zullen op een bepaald moment in hun leven te maken krijgen met menstruatiekramp. Voor sommigen is het slechts een milde irritatie, voor anderen kan het voelen als een intense strijd die elke maand opnieuw moet worden gevochten. Gelukkig zijn er behandelingen beschikbaar, zoals NSAID’s voor de korte termijn, en hormonale anticonceptie, die niet alleen helpt bij het voorkomen van zwangerschap maar ook de kramp kan verminderen.

Wanneer moet je naar de dokter?

Als je hebt geprobeerd de pijn zelf te managen maar zonder succes, of als de pijn je dagelijkse leven beïnvloedt, is het tijd om een professional in te schakelen. Jouw dokter kan samen met jou kijken naar andere behandelingsopties en ervoor zorgen dat er geen onderliggende aandoeningen zijn die de pijn veroorzaken.

Toekomstperspectief

Hoewel menstruatiekramp voor sommigen een levenslange metgezel kan zijn, is het goed om te weten dat het voor velen verbetert met de tijd. En, mocht je ervoor kiezen om kinderen te krijgen, zul je misschien merken dat de pijn na een bevalling afneemt.

Dus daar heb je het, een klein inzicht in waar die buikpijn vandaan komt en wat je eraan kunt doen. Onthoud dat je niet alleen bent in deze strijd en dat er altijd hulp beschikbaar is. En wie weet, misschien is de volgende menstruatiecyclus meer een kleine golf dan een tsunami van pijn.

Helpt menstruatieondergoed bij buikpijn?

Menstruatieondergoed kan de buikpijn natuurlijk niet weghalen. Wel kan het prettiger zijn om geen tampons te gebruiken bij buikpijn en -krampen. Sommige dames vinden het dan ook niet fijn om maandverband te gebruiken omdat in het meeste maandverband chemische producten verwerkt zijn. Een broekje is dan een prettig alternatief. Je kunt dan kieze voor een highwaist hipphugger, die wat meer steun geeft aan de buik of juist voor een lager broekje van bamboe zoals de bikini-undie.

Terug naar blog