De pil; wel of niet goed voor je?

De pil; wel of niet goed voor je?

Als vrouw zijn er veel verschillende soorten anticonceptie middelen waar gebruik van gemaakt kan worden. De pil is de meest populaire vorm van anticonceptie en veel mensen vragen zich af: is de pil goed of niet? Het biedt de betrouwbaarheid om niet zwanger te raken. Maar de pil wordt ook gebruikt voor een regelmatigere cyclus, pijnlijke of hevige menstruatie of bijvoorbeeld acne.

Er circuleren tegenwoordig verschillende verhalen over de pil, met name over de mogelijke negatieve effecten ervan. Er wordt bijvoorbeeld beweerd dat de hormonen in de pil depressieve gevoelens kunnen veroorzaken of het libido kunnen verlagen. Kunstmatige hormonen in de pil zouden de hormoonbalans kunnen verstoren, hoewel de gevoeligheid voor hormonen verschilt per individu. Hierdoor stappen steeds meer menstrueerders over op hormoonvrije anticonceptiemethoden

Wat is nu waar? Het effect van de pil verschilt per persoon vanwege individuele lichaamskenmerken en reacties. In deze blog zullen we je meer informatie geven over de voor- en nadelen van de pil. Is de pil goed of niet?

 

Hoe werkt de anticonceptie pil

De anticonceptiepil is er in verschillende soorten. De meest gebruikte is de combinatiepil. Deze heet zo omdat er 2 soorten hormonen in deze pil zitten. Het hormoon progestageen zorgt ervoor dat je niet zwanger wordt: je hebt geen eisprong, het slijm in je baarmoedermond wordt dikker; zaad (sperma) van de man komt daar dan minder goed doorheen en een bevrucht eitje kan zich niet vastmaken in je baarmoeder.

Het hormoon oestrogeen zorgt dat je regelmatig een bloeding hebt.

In basis reguleert dit pilletje wat je dagelijks inneemt je natuurlijke cyclus door ervoor te zorgen dat er geen eicel vrijkomt. De baarmoeder wordt dan ook niet klaar gemaakt voor innesteling. Als je de pil gebruikt hebt je dus wél een bloeding maar die noemen we geen menstruatie omdat er geen eicel wordt afgevoerd. Deze bloeding is door de pil meestal erg regelmatig en niet zo hevig wat heel praktisch is.

De pil verdikt ook het slijm in de baarmoederhals, wat de doorgang voor zaadcellen bemoeilijkt. Dit alles zorgt er samen voor dat de kans op een ongewenste zwangerschap erg klein wordt. Het is wel belangrijk om te weten dat bij het gebruik van antibiotica, de werking van de pil kan verminderen.

 

Nadelen van het gebruik van de pil

De pil is voor veel vrouwen een fijn middel, maar er zijn steeds meer vrouwen die ervoor kiezen om een andere vorm van anticonceptie te gebruiken. Dit komt omdat er ook een aantal nadelen aan het gebruiken van de pil zitten. Zo is het belangrijk om de pil consistent te slikken, wanneer je dit niet doet daalt de betrouwbaarheid van de pil.

Ook beschermt de pil niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s), dit zijn dus wel aspecten om rekening mee te houden als je de pil slikt of wil gaan slikken.

Daarnaast zijn er nog enkele bijwerkingen die niet bij iedereen bekend zijn. Deze sommen we hieronder op. Niet iedereen heeft last van deze bijwerkingen, dat is per persoon verschillend.

 

Bijwerkingen van de pil

Bij iedereen die de pil slikt zijn de bijwerkingen anders, daarom zullen niet alle bijwerkingen die hieronder genoemd worden voor jou gelden.

  • Je kunt last krijgen van gevoelige borsten, misselijkheid, hoofdpijn en gewichtsveranderingen.
  • Het slikken van de pil kan ook zorgen voor hormonale bijwerkingen, zoals stemmingswisselingen, hoofdpijn, gewichtstoename en gevoelige borsten.
  • Het zou de kans op trombose, galstenen, borstkanker en een hoge bloeddruk bij vrouwen kunnen vergroten. En zo zijn er nog meer mogelijke bijwerkingen.

 

Er zijn ook positieve bijwerkingen van de pil, waardoor de pil soms niet gebruikt wordt voor anticonceptie maar juist voor een van deze positieve bijwerkingen.

  • Zo kan de pil de kans op baarmoederhalskanker verminderen.
  • Ook kan de pil helpen bij het verminderen van de symptomen van hormonale aandoeningen zoals: PCOS en endometriose.
  • En de pil kan helpen een hevige menstruatie te vervangen voor een minder hevige bloeding en te reguleren.

 

Alternatieven voor de pil

Naast de anticonceptiepil zijn er nog een aantal andere vormen van anticonceptie.

  • Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een spiraal te nemen, zowel met of zonder hormonen.
  • Ook kan je kiezen voor een prikpil, hier krijg je een injectie elke drie maanden, dit kan handig zijn als je niet dagelijks een pil wil nemen.
  • Daarnaast is er ook een vrij oude methode die steeds vaker wordt ingezet met vernieuwende middelen: namelijk het meten van je basale lichaamstemperatuur. Bij deze methode meet je elke ochtend je lichaamstemperatuur zodat je weet wanneer je gaat ovuleren en dus vruchtbaar bent. Dit gebeurt met een speciaal apparaatje die door verschillende bedrijven aangeboden wordt. Bij deze methode is het wel van belang om elke ochtend op hetzelfde tijdstip te meten, anders is de betrouwbaarheid een stuk lager.
  • Als laatste kan je er ook voor kiezen om condooms te gebruiken, bijkomend voordeel is dat deze je ook beschermen tegen soa’s. Zorg er wel voor dat je ze op de juiste manier gebruikt.

We hebben ook een blog over verschillende soorten anti conceptie, de uitleg ervan en de invloed die het heeft op je cyclus. Kijk voor voor naar het blog anticonceptie en je cyclus: hoe beïnvloedt het elkaar? 

 

Dus, is de pil goed of niet?

De keuze om de anticonceptiepil wel of niet te gebruiken is persoonlijk en afhankelijk van jouw eigen behoeften. Het is belangrijk om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen en met een ouder of dokter te bespreken. Luister naar je eigen lichaam en kies de anticonceptiemethode die het beste bij jou past.

Er zijn ook meerdere vormen van anticonceptie, mocht je hier geïnteresseerd in zijn dan kan je ook eens een kijkje nemen op de website van de apotheek.


Mijn tip: Kies vooral een vorm van anticonceptie waar jij je fijn bij voelt. Dit is voor iedereen anders. Laat je dus ook vooral niet beïnvloeden door wat vrienden en familie doen. Er is dus geen goed of fout in het verhaal.

Terug naar blog