Vijf menstruatie fabels, wat is waar?

Vijf menstruatie fabels, wat is waar?

Het is een maandelijks ‘feestje’ als opoe op bezoek is. Menstrueren doen vrouwen al sinds hun tienerjaren, dus je zou denken dat je hier inmiddels wel alles over weet. Maar wist je dat er veel fabels rondgaan over ons maandelijks bloeden? Hieronder ontkrachten we vijf menstruatie fabels en hebben we een aantal feiten op een rijtje gezet die voor eens en altijd een einde maken aan deze bloederige misverstanden.

 

1. Zwanger voor de allereerste menstruatie? Het kan

Je kunt een paar weken voor de eerste menstruatie zwanger raken, omdat de eisprong voor je menstruatie plaatsvindt. Je bent drie dagen per maand vruchtbaar. Het is mogelijk om zwanger te worden vanaf het moment dat de eerste menstruatiecyclus is begonnen. Aan het einde van de menstruatiecyclus word je pas ongesteld, dus op het moment dat je seks hebt weet je niet of deze cyclus al is begonnen.

 

2. In het water stopt je menstruatie (helaas) niet op magische wijze

Je menstruatie stopt of vertraagt niet in het water. Door de tegendruk van het water kan het bloed alleen soms tijdelijk niet uit de vagina stromen. De menstruatie stopt dus niet in bad, onder de douche of tijdens het zwemmen. Mocht je toch willen zwemmen als je ongesteld bent is het verstandig om een tampon of menstruatie cup te gebruiken.

 

3. Ook tijdens het maandelijks bloeden kun je zwanger raken

Dit is een veelvoorkomende misvatting die kan leiden tot ongewenste zwangerschappen. De kans dat dit gebeurt is klein, maar wel aanwezig. In sommige gevallen kun je namelijk zwanger raken als je onbeschermde seks hebt tijdens de menstruatie, want de lengte van de menstruatiecyclus verschilt per vrouw. Als je kort menstrueert, duurt het ook korter totdat de eisprong plaatsvindt. Je zou dan tot vijf dagen na je ongesteldheid zwanger kunnen raken, omdat sperma kan overleven tot vijf dagen na de geslachtsgemeenschap.

 

4. Je verliest geen liters bloed als je ongesteld bent

Al voelt het voor sommige vrouwen misschien wel zo. In werkelijkheid is dat dus niet het geval. Ieder lichaam en iedere menstruatie is anders. Hierdoor heeft de ene vrouw ook meer bloedverlies dan de ander. Tijdens de eerste dagen van de menstruatie is het bloedverlies het grootst. Per menstruatie verlies je over het algemeen gemiddeld zo’n vier eetlepels tot een half kopje aan bloed. Meisjes die net ongesteld zijn geworden raken nog minder kwijt. Natuurlijk zijn er ook vrouwen die lijden aan overmatig of hevig bloedverlies. Stress, voeding, inspanning en slaap zijn factoren die effect hebben op je menstruatie. Hierdoor kan het zijn dat je de ene maand wat meer bloed verliest dan de ander wanneer je ongesteld bent.

 

5. Je kunt sporten als je menstrueert, wel met mate

Sporten is een manier om menstruatiekrampen te verlichten en je humeur een boost te geven. Als je in staat bent om te sporten kun je dat net als altijd doen. Mocht je geen zin hebben om je heel erg in te spannen, luister daar dan naar en kies dan voor een activiteit waarbij je toch beweging krijgt, zoals wandelen, yoga of pilates. Het dragen van bescherming wat niet te veel in de weg zit tijdens deze activiteiten is belangrijk, zoals een cup of menstruatieondergoed.

Terug naar blog