Wanneer word je voor het eerst ongesteld?

Wanneer word je voor het eerst ongesteld?

Als je al een beetje borstvorming hebt, wat schaamhaar krijgt, en al wat witte afscheiding in je broekje ziet, dan zijn je hormonen al lekker aan de slag en zal je binnenkort voor het eerst ongesteld worden. Meestal is dit ergens tussen je 11e en 15e, maar uitzonderingen jonger en ouder komen ook voor, en dat is niet gek en je hoeft je dan ook geen zorgen te maken.

Als je op je 16e nog niet ongesteld bent, en je krijgt wel al borsten en schaamhaar, dan komt die menstruatie vanzelf en hoef je je niet ongerust te maken. Je mag natuurlijk altijd overleggen met de huisarts als je dat prettig vindt.

Een latere menstruatie kan ook komen doordat:

  • dit in de familie voorkomt, check je moeder, tantes en oma’s maar eens,
  • of omdat je fanatiek sport,
  • of als je mager bent of een zwaar dieet volgt.

 

Wat gebeurt er dan als je menstrueert?

Je verliest dan wat bloed gemengd met slijm uit je vagina. De ongesteldheid -of menstruatie wordt het ook wel genoemd- duurt meestal ongeveer 5 dagen, maar dit kan ook korter of langer zijn. De eerste paar jaren is je ongesteldheid meestal nog heel onregelmatig, dat is heel onhandig. Het kan al na 3 weken weer komen of soms 6 weken later pas. Na een paar jaar zal dit veel regelmatiger worden. Ook kan het bloed gedurende je menstruatie verschillende kleuren aannemen. Hoe dat komt lees je in onze blog: Vandaag is rood: dit zegt de kleur van je menstruatiebloed.

 

Liever een menstruatiebroekje voor de eerste ongesteldheid?

Je wil in ieder geval iets in de kast hebben liggen voor als je ongesteld wordt. Wij denken dat (uitwasbaar) maandverband of een menstruatiebroekje het lekkerst zit, zodat je je prettig kunt bewegen, en geen dikke maandverbanden die kunnen verschuiven in je onderbroek hoeft te doen. Zorg ook dat je een opbergzakje met een menstruatiebroekje in je schooltas hebt zitten. Je kunt natuurlijk ook op school voor het eerst ongesteld worden.

 

Niet zo lekker in je vel tijdens je menstruatie

Vanaf een paar dagen voor de menstruatie tot en met het einde van de menstruatie kun je je wat minder fijn voelen, soms wat emotioneler of wat sneller geïrriteerd. Dat heeft veel te maken met hormonen in je lichaam. Dus geef die hormonen maar de schuld als je ruzie met je ouders hebt.

 

Wat kun je doen aan menstruatieklachten?

Als je er erg veel last van hebt dan is fijn om even wat meer rust te nemen, en jezelf even lekker terug te trekken met een kopje thee. Sommige meisjes vinden het fijn om chocola te eten, neem dan de extra pure. Daar zit magnesium in wat kan helpen om de menstruatiepijn te verminderen. Maar teveel chocola is ook weer niet goed, onderstaande producten kunnen helpen je wat fitter te voelen tijdens je menstruatie:

  • groene bladgroenten, zoals spinazie voor wat extra ijzer.
  • peulvruchten voor vezels.
  • yoghurt en melk (calcium) zou de pijn wat kunnen verlichten.

Als je erg veel last hebt, dan is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Je kunt ook speciale pijnstillers nemen.

 

Puistjes en menstruatie

Ongeveer de helft van de meisjes krijgt vlak voordat ze ongesteld worden last van puistjes. Hormonen zijn de boosdoener, ze zorgen ervoor dat er overmatig talg geproduceerd wordt. Wil je meer over die hormoonhuishouding weten, lees dan onze blog hierover.

Je kunt er helaas niet heel veel tegen doen. Het beste is er van af te blijven, en dat is nu juist zo moeilijk. Je kunt natuurlijk wel naar een huidspecialist gaan, misschien gewoon lekker een keer met je moeder mee gaan.

 

Seks en menstruatie

Daar ben je misschien nog helemaal niet aan toe. Maar het is belangrijk om te weten dat je vanaf je eerste menstruatie, of soms al iets daarvoor, vruchtbaar bent en dus zwanger kunt worden als je wel seks hebt met een jongen. Als seks al je interesse heeft, is het belangrijk je te verdiepen in de mogelijkheden van anticonceptie, en wij raden je aan sowieso een condoom te gebruiken. Dat is zowel om ervoor te zorgen dat je niet zwanger wordt, als om ervoor te zorgen dat je geen overdraagbare ziektes kunt oplopen.

 

Wil je meer informatie over voor het eerst ongesteld worden? Kijk dan hier eens.

Terug naar blog