Hoe slaap en menstruatie elkaar beïnvloeden (en wat je eraan kunt doen)

Hoe slaap en menstruatie elkaar beïnvloeden (en wat je eraan kunt doen)

Slapen is essentieel voor je gezondheid en welzijn. Maar wist je dat je slaap ook wordt beïnvloed door je menstruatiecyclus? En dat je menstruatie op zijn beurt ook weer invloed heeft op je slaap? In deze blog leg ik uit hoe dat werkt en wat je kunt doen om beter te slapen tijdens je menstruatie.

Hoe hormonen je slaap verstoren

Je menstruatiecyclus wordt geregeld door verschillende hormonen, zoals oestrogeen, progesteron en melatonine. Deze hormonen schommelen gedurende de maand en hebben invloed op je lichaamstemperatuur, je stemming, je eetlust en je slaap.

Vooral in de tweede helft van je cyclus, na de eisprong, kan je slaap verstoord raken door de daling van oestrogeen en de stijging van progesteron.

hoe menstruatie en slaap elkaar beïnvloeden

Progesteron maakt je slaperig, maar het kan ook zorgen voor meer nachtelijk zweten, meer dromen en meer wakker worden. Bovendien kan progesteron je ademhaling beïnvloeden en het risico op snurken of slaapapneu vergroten.

Ook melatonine, het hormoon dat je slaap-waakritme regelt, wordt beïnvloed door je cyclus. Melatonine wordt aangemaakt als het donker wordt en zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Maar als je oestrogeengehalte daalt, daalt ook je melatonineproductie. Dat betekent dat je minder snel in slaap valt en minder diep slaapt.

 

Hoe slaaptekort je menstruatie verergert

Als je slecht slaapt door je hormonen, kan dat ook weer gevolgen hebben voor je menstruatie. Slaaptekort kan namelijk leiden tot meer stress, meer ontstekingen, meer pijn en meer stemmingswisselingen. Dit kan je menstruatieklachten verergeren, zoals krampen, hoofdpijn, rugpijn, prikkelbaarheid en depressie.

slaap en menstruatie invloed lichaamBovendien kan slaaptekort ook invloed hebben op je ovulatie en vruchtbaarheid. Als je te weinig of te onregelmatig slaapt, kan dat ervoor zorgen dat je eisprong uitblijft of verschuift. Dat kan leiden tot een onregelmatige of uitblijvende menstruatie, of tot problemen met zwanger worden.

 

Wat kun je doen om beter te slapen tijdens je menstruatie?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om beter te slapen tijdens je menstruatie. Hier zijn een paar tips:

  • Houd een vast slaapritme aan. Ga elke dag rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op. Zo help je je lichaam om een natuurlijk slaap-waakritme te volgen.
  • Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine in de avond. Deze stoffen kunnen je slaap verstoren door je wakker te houden of je slaapkwaliteit te verminderen.
  • Zorg voor een comfortabele slaapkamer. Houd de temperatuur koel, het licht dim en het geluid laag. Gebruik eventueel een ventilator, een verduisterend gordijn of een oordopje om een optimale slaapomgeving te creëren.
  • Gebruik een warmtekussen of een kruik voor je buik of rug. Warmte kan helpen om de spieren te ontspannen en de pijn te verminderen.
  • Doe aan lichte beweging overdag. Bewegen kan helpen om stress te verminderen, endorfines aan te maken en de bloedsomloop te verbeteren. Maar vermijd intensieve sporten vlak voor het slapengaan, want die kunnen juist stimulerend werken.
  • Probeer ontspanningstechnieken voor het slapengaan. Denk aan meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen of een warm bad. Deze kunnen je helpen om te ontspannen en in slaap te vallen.
  • Praat met je huisarts als je slaapproblemen aanhouden of ernstig zijn. Soms kunnen slaapproblemen een teken zijn van een onderliggende aandoening, zoals endometriose, PCOS of een schildklierprobleem. Je huisarts kan je dan verder onderzoeken en behandelen.

 

Hoe hebben de menstruatie cyclus en hormonen invloed op je dromen

De menstruatiecyclus en hormonen spelen een belangrijk rol in het reguleren van diverse aspecten van de gezondheid. Ze kunnen zelfs invloed hebben op de droomervaringen. De menstruatiecyclus wordt geassocieerd met veranderingen in de slaappatronen van vrouwen. Het kan leiden tot verstoringen in het slaapritme, wat kan resulteren in meer levendige en ongewone dromen. De schommelingen in hormoonniveaus, met name oestrogeen en progesteron, worden beschouwd als de drijvende krachten achter deze veranderingen.

Daarnaast is het niet alleen zo dat hormonen de slaapkwaliteit beïnvloeden, maar ook de inhoud van dromen kunnen beïnvloeden. Hormonale schommelingen, vooral rond de menstruatie, kunnen leiden tot intense droomervaringen. Vlak voor de menstruatie kan het voorkomen dat je dromen opvallend levendige en soms zelfs wild zijn. Dit komt door de hormonale veranderingen en de invloed die het heeft op de hersenen. Deze dromen worden mogelijk veroorzaakt door een combinatie van hormonale pieken en dalen, wat weer de link legt tussen de menstruatiecyclus en de rijke droomwereld.

 

Menstruatie ondergoed helpt om goed te kunnen doorslapen in de nacht

Zorg dat je menstruatie ondergoed draagt in de nacht. Je kunt menstruatie ondergoed makkelijk 8-10 uur dragen, en dat zorgt ervoor dat je er niet halverwege de nacht uit hoeft om een tampon of maandverband te wisselen.

De boyshort met super absorptie is ideaal voor slapen. Het maakt niet uit of je op je buik of op je zij of rug slaapt want de absorptielaag in de boyshort super loopt van de tailleband achter tot de tailleband voor. In de ochtend het broekje even uitspoelen onder de douche en de wasmand in.

 

Wat kun je doen om meiden die voor het eerst ongesteld worden te helpen?

voor het eerst ongesteld moeder en dochter gesprekAls je een meisje bent dat voor het eerst ongesteld wordt, of als je een ouder, verzorger of vriend bent van zo’n meisje, dan kan het ook fijn zijn om wat extra tips te krijgen over slapen en menstruatie. Hier zijn een paar ideeën:

  • Leg uit wat er gebeurt met haar lichaam en de hormonen tijdens de menstruatiecyclus. Zo kun je je dochter voorbereiden op de veranderingen die ze kan verwachten en haar geruststellen dat ze normaal zijn.
  • Geef een menstruatiekalender of een app waarmee ze haar cyclus kan bijhouden. Zo kan ze leren om haar eigen ritme te herkennen en te voorspellen wanneer ze ongesteld wordt.
  • Zorg voor voldoende maandverband of menstruatie ondergoed en leg uit hoe ze die moeten gebruiken. Zorg ook voor een extra setje kleding, ondergoed en beddengoed voor het geval er iets doorlekt.
  • Moedig haar aan om goed voor zichzelf te zorgen tijdens haar menstruatie. Dat betekent gezond eten, genoeg drinken, voldoende rusten en leuke dingen doen. Zo kan ze haar energie en stemming op peil houden.
  • Wees begripvol en ondersteunend als ze last heeft van klachten of emoties. Luister naar haar, geef haar een knuffel, een compliment of een advies als ze daar behoefte aan heeft.
  • Raadpleeg een huisarts als het meisje hevige of langdurige bloedingen heeft, veel pijn heeft of andere klachten heeft die haar dagelijks leven belemmeren. Soms kan er sprake zijn van een medische oorzaak die behandeling nodig heeft.

 

Conclusie

moodies menstruatie ondergoed duurzaamSlapen en menstrueren zijn twee natuurlijke processen die elkaar beïnvloeden. Door je hormonen kan je slaap verstoord raken tijdens je menstruatie, en door slaaptekort kunnen je menstruatieklachten verergeren. Gelukkig kun je met een paar simpele tips je slaap verbeteren en je menstruatie makkelijker maken.

En als je een meisje bent dat voor het eerst ongesteld wordt, of als je zo’n meisje kent, dan kun je ook extra hulp en steun krijgen om deze nieuwe fase in je leven goed door te komen.

Ik hoop dat je deze blog interessant en nuttig vond. Heb je nog vragen of opmerkingen? Laat het me weten in via mail of whatsapp!

Terug naar blog