Koken voor je cyclus afl 4: zalm avocado toast (herfst/luteale fase)

Koken voor je cyclus afl 4: zalm avocado toast (herfst/luteale fase)

In deze serie nemen we je mee door de 4 fasen van je menstruatiecyclus en laten we je zien hoe je eetbuien in elke fase kunt kalmeren met lekkere recepten. Deze serie is gemaakt door onze stagiare Ilayah, onder revisie van Orthomoleculair Therapeute Marlon Haandrikman.

 

Het moment waarop bijna niemand op zit te wachten (althans, ik niet), is de herfst van je cyclus, ook wel bekend als de luteale fase. In deze fase bereidt je lichaam zich voor op een mogelijke innesteling. Daarom is er een overvloed aan progesteron om de baarmoederwand klaar te stomen voor een mogelijke zwangerschap. Zodra je lichaam merkt dat er geen zwangerschap is, neemt het niveau van progesteron weer af en vindt aan het einde van deze fase de menstruatie plaats.

 

Tijdens de luteale fase zijn je emoties erg onvoorspelbaar. Het ene moment wil je gewoon vastgehouden worden en het andere moment ben je een bedreiging voor iedereen om je heen. Ook hebben de meeste vrouwen vaak last van PMS, wat staat voor premenstrueel syndroom. Dit syndroom zorgt voor allerlei klachten, zoals een opgeblazen gevoel, hoofdpijn, stemmingswisselingen, sombere gevoelens, huidproblemen en pijnlijke of gespannen borsten. Deze klachten worden veroorzaakt door hormonale schommelingen tussen oestrogenen en progesteron.

 

Hoewel we deze klachten vaak zien als iets wat er nu eenmaal bij hoort, kun je ze verminderen met voeding die inspeelt op wat je lichaam nodig heeft in deze specifieke fase. Je lichaam heeft vooral behoefte aan magnesium, vitamine B en vezels.

 

Vezels helpen de spijsvertering te bevorderen, ontlasting te verzachten en de darmgezondheid te ondersteunen, waardoor symptomen zoals constipatie en een opgeblazen gevoel worden verminderd. B-vitaminen, zoals vitamine B6, zijn betrokken bij de regulatie van hormonen tijdens de luteale fase en kunnen helpen bij het verminderen van symptomen zoals stemmingswisselingen en PMS. Magnesium kan helpen bij het verminderen van symptomen zoals krampen, hoofdpijn en stemmingswisselingen.

 

Deze voedingsstoffen zijn onder andere te vinden in avocado en zalm. Met dat in gedachten deel ik vandaag hoe je deze heerlijke toast zelf kunt maken.

 

Benodigdheden

  • Vezelrijk brood
  • Ricotta
  • Avocado
  • Zalm
  • Citroen
  • Dille
  • Olijfolie

 

 

Bereiding

Verhit de pan en voeg wat olijfolie toe. Bak de sneetjes brood goudbruin. Klop de ricotta los en smeer deze over de warme sneetjes. Top dit af met zalm, avocado, dille, citroen en eventueel wat chilivlokken als je van wat pit houdt. Je toast is nu klaar om van te genieten. Hopelijk blijft die huilbui nu even weg.
 
Terug naar blog