EHBM: Hoe kan je het beste omgaan met stemmingswisselingen

EHBM: Hoe kan je het beste omgaan met stemmingswisselingen

Menstruatie is een natuurlijk onderdeel van het vrouw-zijn, maar dat betekent niet dat het altijd gemakkelijk is. Vooral voor tieners kan het een verwarrende en uitdagende tijd zijn. Een van de meest besproken symptomen van menstruatie en je hormonen zijn stemmingswisselingen. Deze schommelingen in je humeur kunnen je plotseling boos, verdrietig, of juist heel blij maken, zonder dat je precies weet waarom. Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan. In deze blogserie Eerste Hulp Bij Menstruatie (EHBM) en geven we je meer informatie en vooral ook tips over alles wat met je menstruatie, hormonen en cyclus te maken heeft. Al is het je eerste of zoveelste, wij geven je informatie voor elke situatie.


Wat zijn stemmingswisselingen en waarom komen ze voor?

Stemmingswisselingen tijdens je menstruatiecyclus worden voornamelijk veroorzaakt door hormonale veranderingen in je lichaam. De niveaus van hormonen zoals oestrogeen en progesteron schommelen gedurende je cyclus, wat invloed kan hebben op je hersenen en emoties . Dit betekent dat je je de ene dag energiek en opgewekt kunt voelen, terwijl je de volgende dag juist vermoeid en prikkelbaar bent.


Eerste Hulp bij Stemmingswisselingen

  1. Begrijp je cyclus

Een van de eerste stappen om beter met stemmingswisselingen om te gaan, is het begrijpen van je menstruatiecyclus. Iedere fase van de cyclus brengt andere hormonale veranderingen met zich mee. Door te weten in welke fase je zit, kun je je beter voorbereiden op mogelijke stemmingswisselingen . Het kan helpen om een menstruatie-app te gebruiken waarin je je emoties en fysieke symptomen bijhoudt.


  1. Eet gezond en gebalanceerd

Wat je eet, kan een grote impact hebben op hoe je je voelt. Voedingsmiddelen rijk aan magnesium, zoals noten, zaden en donkere chocolade, kunnen helpen om je stemming te stabiliseren . Ook het vermijden van te veel suiker en cafeïne kan helpen, omdat deze stoffen je bloedsuikerspiegel snel kunnen laten stijgen en dalen, wat je stemming kan beïnvloeden. Vaak zijn cravings een teken dat je lichaam toe is aan bepaalde voedingsstoffen. Een lekker en gezond receptje kan je helpen deze cravings te verzadigen.


  1. Blijf in beweging

Regelmatige lichaamsbeweging is een van de beste manieren om je stemming te verbeteren. Tijdens het sporten maakt je lichaam endorfines aan, stoffen die bekend staan om hun positieve effect op je humeur . Probeer een vorm van beweging te vinden die je leuk vindt, of het nu gaat om dansen, fietsen, of een gezellige teamsport. Zelfs een korte wandeling met de hond of je ouders kan al verschil maken.


  1. Zorg voor voldoende slaap

Slaap speelt een belangrijke rol in hoe je je voelt. Als je niet genoeg slaapt, ben je sneller geïrriteerd en gevoeliger voor stemmingswisselingen . Probeer een vaste slaaproutine te hanteren waarbij je elke nacht genoeg slaap krijgt. Dit kan helpen om je humeur stabieler te houden.

  1. Praat erover

Veel meisjes ervaren stemmingswisselingen tijdens hun menstruatiecyclus, maar vinden het lastig om erover te praten met ouders, zussen of vriendinnen. Maar dat is precies iets wat kan helpen om je emoties beter te begrijpen en ermee om te gaan. Het delen van je ervaringen juist heel erg helpen en nieuwe inzichten geven.


Het belangrijkste om te onthouden is dat stemmingswisselingen normaal zijn en dat het oké is om niet altijd je beste dag te hebben. Wees geduldig en lief voor jezelf tijdens deze periodes. Probeer niet te streng te zijn als je je niet goed voelt en neem de tijd om te doen wat goed voelt voor jou. Natuurlijk is menstruatie ondergoed tijdens de menstruatie al een prettig alternatief.



Heb jij nog menstruatie vragen? Laat het dan vooral even weten via onze instagram dm of mail naar support@moodiesundies.com
Terug naar blog