Wat gebeurt er in je lijf als je gaat menstrueren?

Wat gebeurt er in je lijf als je gaat menstrueren?

De eerste periode van je menstruatie

Het eerste jaar dat je menstrueert is de menstruatie vaak nog onregelmatig. Het komt dan tussen de 21 en 45 dagen terug en duurt een paar dagen. Normaal gesproken stabiliseert dat na ongeveer 3 jaar en krijg je een regelmatigere cyclus zoals we dat noemen. Je menstruatie komt dan tussen de 21 en 34 dagen terug. Het is goed om bij te houden hoe dit bij jou gaat. Hier zijn tegenwoordig meerdere apps voor waarmee je dit makkelijk in je telefoon kunt bijhouden.

 

Wanneer is het verstandig naar je huisarts te gaan

Als je bijzondere klachten hebt, is het verstandig een huisarts te bezoeken. Die kan beter beoordelen of er iets speelt, en het helpt dan als je de menstruatie hebt vastgelegd in een app. Mogelijke afwijkingen kunnen zijn:

  • Als je na 3 jaar nog steeds erg onregelmatig ongesteld bent.
  • Als je vroeger wel regelmatig menstrueerde en nu ineens onregelmatig.
  • Wanneer je menstruatie langer dan 7 dagen duurt
  • Indien je menstruatie maar 1 keer in de 3 maanden komt of minder.
  • Indien je hele zware bloedingen hebt tijdens je menstruatie.

 

De eerste signalen dat er iets gebeurt?

De eerste menstruatie is best wel spannend en komt bij de meeste meisjes rond 11-13 jaar. Maar het kan ook jaren eerder en jaren later komen, dat is niet meteen zorgwekkend.

Een paar jaar voor de eerste menstruatie beginnen er al hormonen in je lijf actief te worden. Bij de meeste meisjes begint de borstvorming ongeveer 2 jaar voordat de eerste ongesteldheid plaatsvindt. Hormonen zorgen ook voor haartjes onder de oksel en rond de schaamstreek.

 

Wat is menstruatie dan?

Als je gaat menstrueren wil dat eigenlijk zeggen dat je lijf vruchtbaar is, hiermee zegt je lichaam dat het klaar is om een baby te krijgen. Elke maand, ongeveer halverwege je cyclus (tussen 2 menstruaties) komt er een eitje vrij uit je eileiders, de ovulatie of eisprong. Dat is het moment dat je vruchtbaar bent. Wanneer er seks plaats vind kan een zaadje van de man in deze periode van een paar dagen het eitje bevruchten. Vervolgens nestelt het bevruchte eitje zich in het maandelijks opnieuw opgebouwde slijmvlies in je baarmoederwand. Hier kan het eitje groeien tot embryo en later tot baby. Als het eitje niet bevrucht wordt, zal het lichaam het opgebouwde slijmvlies weer afstoten en de baarmoederwand wordt weer schoon gemaakt. Dat gaat gepaard met bloed en noemen we de menstruatie. Al deze processen worden aangestuurd door je hormonen, maar daar hebben we het een andere keer over.

 

Waar kun je last van hebben?

Wanneer je aan het menstrueren bent kun je last hebben van onderstaande klachten:

  • Buikpijn en -krampen
  • Lage rugpijn
  • Hoofdpijn
  • Opgezette, pijnlijke borsten
  • Darmklachten, diarree
  • Humeur, kort lontje
  • Vermoeidheid

Sommige meisjes en vrouwen hebben bijna nergens last van en andere hebben veel klachten wanneer ze menstrueren. Over het algemeen is het goed om tijdens je menstruatie wat meer rust te pakken. Vaak geeft je gemoedstoestand al aan dat je meer zin hebt je even wat meer terug te trekken, luister daar vooral naar.

 

 

Bronnen: Menstruatie (ongesteld zijn) | De Gynaecoloog, Boek “Mooi Rood is niet lelijk” van Paula Kragten.

 

Ben jij nog op zoek naar fijne, comfortabele en betrouwbare menstruatieproducten die ook nog eens goed zijn voor het milieu? Bekijk dan eens onze shop!

Terug naar blog