Zwemmen als je ongesteld bent? Geen zorgen, het kan!

Zwemmen als je ongesteld bent? Geen zorgen, het kan!

Maak je je zorgen over het zwemmen tijdens als je ongesteld bent? Dat is niet nodig. Het goede nieuws is dat zwemmen tijdens de menstruatie over het algemeen veilig is en er geen gezondheidsrisico’s zijn.

 

Fabels en mythen over zwemmen als je ongesteld bent

Er gaan nog heel wat fabels en mythen rond over zwemmen en ongesteldheid. Zo denken sommige mensen bijvoorbeeld dat zwemmen als je ongesteld bent de menstruatiecyclus kan verstoren. Dit is niet waar. Zwemmen tijdens de menstruatie heeft geen enkele invloed op de cyclus. De menstruatiecyclus wordt geregeld door hormonen in het lichaam en kan niet worden beïnvloed door het zwemmen.

Verder zijn er vrouwen bij wie de menstruatie tijdens het zwemmen door de druk van het water wordt tegengegaan. Dit gebeurt bij de meeste personen, echter zodra je het water uitkomt zal de menstruatie direct weer komen.

Ook gaan mensen ervan uit dat zwemmen tijdens de menstruatie kan leiden tot infecties. Dit klopt niet. Zwemmen als je ongesteld bent kan geen infecties veroorzaken die te wijten zijn aan de menstruatie. Je kunt een infectie krijgen van een tampon die je ta lang draagt of misschien van zwemwater wat niet voldoende chloor bevat, maar dat laatste geldt ook voor personen die niet ongesteld zijn.

Daarnaast denken sommigen dat zwemmen tijdens de menstruatie veel pijn kan veroorzaken. Sommige vrouwen kunnen tijdens hun menstruatie last hebben van krampen en pijn, maar zwemmen kan dit echt niet veroorzaken.

 

Waarom je juist moet gaan zwemmen tijdens je menstruatie

In feite kan zwemmen juist helpen om de pijn te verminderen en ontspanning te bieden (lees hier meer over heftige menstruatie). Tijdens het zwemmen komt er endorfine vrij, wat kan bijdragen aan een verbeterde stemming en vermindering van zwaardere gevoeles.

Ook helpt het bij het verbeteren van de bloedcirculatie; door te zwemmen wordt de bloedcirculatie gestimuleerd, wat kan helpen om bloedstolsels en menstruatieafval sneller uit je lichaam te verwijderen.

Daarnaast kan zwemmen verfrissend en ontspannend zijn, vooral tijdens je menstruatie. Dit kan helpen om je geest te kalmeren en te ontspannen, waardoor je je beter zult voelen. Zwemmen is een prima lichaamsbeweging die het hart- en vaatstelsel kan versterken, de spieren kan versterken en de gezondheid in het algemeen kan verbeteren. Het kan ook bijdragen aan een verbeterde slaapkwaliteit. Lees meer over sporten en menstruatie.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat de voordelen van zwemmen tijdens de menstruatie voor elke vrouw anders kunnen zijn. Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en te bepalen of zwemmen tijdens je menstruatie goed voor je is.

 

Zwemmen in de moodies swimwear bikini recycled

Het nieuwe bikinibroekje van moodies is er voor meiden en dames en kan lichte menstruatie en licht urineverlie opvangen. Hoe werkt dat dan?

De buitenste stof van het bikinibroekje is gemaakt van 82% gerecycled nylon en 18% elastane met een waterafstotende werking. Het kruisje bestaat uit twee lagen. De eerste laag is een  mesh stof gemaakt van 100% polyester met een antibacteriële wassing. Dit maakt het broekje hygiënisch en voorkomt geurtjes. De tweede laag is gemaakt van PolyUthereen, wat een waterproof werking heeft.

Deze combinatie zorgt ervoor dat het broekje zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant sneldrogend is. Hierdoor kan het lichte menstruatie of incontinentie opvangen en binnenhouden. Het is belangrijk dat je de juiste maat kiest, omdat het broekje goed moet aansluiten om lekkages binnen te houden.

Met dit broekje voorkom je vervelende vlekken in je bikini. Het broekje kun je een hele dag voor circa 8-10 uur dragen als je het draagt bij een lichte menstruatie of lichte incontinentie. Het kruisje wordt niet zwaar als het vochtig wordt. Op zwaardere dagen van je menstruatie adviseren we het broekje te combineren met een cup of tampon.

Onthoud dat het normaal is om menstruatiebloed te verliezen en dat het zwemmen tijdens de menstruatie niets is om je voor te schamen. Met een beetje planning en voorzorgsmaatregelen kun je nog steeds genieten van het zwemmen tijdens je menstruatieperiode!

Ben je op zoek naar meer do's en don'ts voor zwemmen tijdens je menstruatie? Kijk dan hier.

Terug naar blog